Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselõ asszony nem fukarkodik az érzelmekre is ható minõsítésekkel, bár a Vészhelyzet címû amerikai filmsorozatban egy hallatlanul jól szervezett és nagyon jelentõs kórházi háttérrel mûködõ sürgõsségi osztály munkáját ismertük meg. Így az analógia önmagában talán elismerést is jelenthetne, jóllehet tudom, hogy a napirend elõtti hozzászólást nem az idézett törvény méltatásának szánta.

Pincehelyen, tisztelt képviselõtársaim, eddig sem volt sürgõsségi ellátás, eddig sem volt intenzív ellátás. (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem igaz.) Ebbõl a kórházból a betegek kettõharmadát, tehát több mint 60 százalékát továbbküldték, más intézményben gyógykezelték. Tehát nem valamilyen gyökeresen új helyzetrõl van szó. A jelenlegi törvényelõírások szerint egyébként a megyei egyeztetõ fórum tehet javaslatot arról, hogy a törvényben megszabott keretek között milyen ágyszámmal fog majd mûködni a régió egészségügyi ellátása, és ami Pincehelyt illeti, évek óta van tudomásunk a kórház anyagi és szakmai nehézségeirõl és évek óta felmerül, hogy adott feltételek mellett szabad-e ott ilyen körülmények között fekvõbeteg-intézményt fenntartani. Hiszen ahogy képviselõ asszony is elmondta, nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek lehetõvé tennék, hogy szakmai szabályok szerint megfelelõ minõségben ellátást nyújtson ez az intézmény.

Nem szeretnék példákat mondani, kevés az idõ, csak annyit jegyeznék meg, hogy ha valóban vannak is egyenlõtlenségek, ennek megoldása megítélésem szerint nem lehet a lakosság ellátását csak látszólag szolgáló, az ellátás minimumát nyújtani nem tudó intézmény mindenáron való fenntartása. A szerkezetátalakítási pénzeszközünk egyébként azt a célt szolgálja, hogy ilyen helyzetekben tudjunk mentõellátást fejleszteni, meg tudjuk erõsíteni a tamási rendelõintézetet, ezeket a lépéseket kezdeményezni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage