Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Viharoktól sem mentes szócsaták után alakult meg a tavalyi év során a Budapest Bank 12 milliárd forintos állami tõkejuttatásának körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság. A Budapest Bank - mint az ismeretes képviselõtársaim elõtt - még 1994 végén 12 milliárdos állami tõkejuttatásban részesült, amelyet a hírek szerint a privatizációt megelõzõen vissza is fizetett. Az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság - közérthetõ hasonlattal élve - úgy járt, mint a tyúklopás ügyében nyomozást végzõ egyszeri falusi rendõr, hogy hullát talált a kútban, de a tyúklopás kapcsán errõl nem beszélhetett.

Mirõl is van szó? Sajtóhírek szerint a tavaly december végén létrejött privatizáció során a vevõk 87 millió dollárért, vagyis alig több mint 12 milliárd forintért vásárolták meg a bank részvényeinek 60 százalékát. Ezzel a részvények 27,5 százaléka a General Electric Capital, 32,5 százaléka pedig az EBRD birtokába jutott. A szerzõdés részleteirõl sem akkor, sem azóta nem jelent meg tájékoztatás. A sajtó szerint állítólag az Állami Bankfelügyelet is hiába kérte be a szerzõdést, a Pénzügyminisztérium illetékesei elutasították ezt a kérést.

A parlamenti bizottság és az Állami Számvevõszék jelentéseibõl ismert, hogy a banknak nem volt megfelelõ a tõkeszerkezete. Ezért az Állami Vagyonkezelõ Részvénytársaság a Pénzügyminisztérium stratégiája alapján, halasztott fizetéssel államkötvényeket vásárolt a Pénzügyminisztériumtól, majd 12 milliárd forint tõketartalékot adott át a Budapest Banknak, amelybõl a bank megvásárolta az ÁB Rt. tulajdonába került kötvényeket.

A bizottság jelentése szerint ennek könyvelési módja eltért a két intézménynél, s ezek közül az egyik sértette a számviteli szabályokat is. A sajtó szerint éppen ezen helyzet feloldására az új tulajdonos 1996 januárjában közgyûlést hívott össze, amelyen tõkeleszállítást hajtottak végre. A 24 milliárd forint alaptõkét 12 milliárdra csökkentették, és ugyancsak 12 milliárd forint értékû konszolidációs kötvény ekkor került vissza az államkincstárba.

A bank privatizációjából tehát az állam lényegében egy fillért sem kapott, viszont többségi tulajdonlását örökre elveszítette, s akkor még nem szóltunk az akkori Állami Fejlesztési Intézet 2,5 milliárd forintot érõ székházáról, amelyet a privatizációt közvetlen megelõzõen apportáltak a Budapest Bankba.

Közgazdász szakértõk állítják, bizonyos feltételek mellett ugyan még akkor is megéri eladni egy rosszul vezetett, veszteségeket felhalmozó bankot, ha lényegében az állam fizet a vevõnek. De ilyen megoldás, tisztelt képviselõtársaim, itt szóba sem jöhetett, hiszen a privatizációt elõkészítõ - késõbbi pénzügyminiszter bankvezér - Bokros Lajos szerint ez a bank és a privatizáció is az ideális mintaképe volt, s talán ezt igazolta alátámasztani a távozó vezetõk 15, illetve 10 milliós lelépési díjazása is.

Tisztelt Képviselõtársaim! A napokban vetette fel a kút vize azt a bizonyos hullát. A sajtóban ugyanis már arról is szólnak a hírek, hogy a privatizációs szerzõdéshez titkos záradékot kapcsoltak, ami úgy rendelkezik, hogy fele részben az állam viseli a bank rossz és kétes követeléseinek következményeit, ami a véletlenek összejátszása folytán éppen a vételárral megegyezõ érték, 12 milliárd.

A hírek azt is tudni vélik, hogy a tõkeátadást vizsgáló bizottság elnöke éppen emiatt mondott le, sõt, azt is, hogy az új tulajdonos ebbõl már 4 milliárdot érvényesített. Tudjuk, a garanciavállalásra miniszterelnök úr rendkívül érzékeny. Ezért is nem értjük ezzel kapcsolatban, mindeddig miért nem volt tájékoztatás, mert enélkül - a hírek szerint - csak egy biztos, hogy ezt az állítólag jól mûködõ bankot a Pénzügyminisztérium veszteséggel értékesítette.

Tisztelt Képviselõtársaim! Amikor az ország több mint 30 százaléka a létminimum környezetében vagy az alatt él, amikor a tavalyi szociálpolitikai megszigorítások eredményeként a költségvetési megtakarítások csak kevéssel haladták meg a 12 milliárd forintot, azt hiszem jogos az az igény, hogy az ország és a parlamenti pártok szeretnének a privatizációs szerzõdések garanciális kötelezettségvállalásait tekintve tisztán látni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage