Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Azt hiszem, hogy sokan érezhetik úgy, hogy pénzügyminiszter úr a napirend elõtti hozzászólásra adott reagálásában nagyon nagyvonalú ajánlatot tett akkor, amikor nagy elõdjéhez, Suchman Tamáshoz hasonlóan arra tesz ajánlatot, hogy egy parlamenti képviselõ tekintsen bele egy - egyébként titkos - privatizációs szerzõdésbe, de elõtte írja alá azt a nyilatkozatot, hogy amit ott lát, arról az égegyadta világon senkinek nem fog beszélni. Néhány hónappal korábban Suchman Tamás is épp ezt ajánlotta a parlamenti képviselõknek az energiaszektor privatizációjával kapcsolatban megszületett szerzõdéseket illetõen.

Hadd emlékeztessem önt és mindenkit arra, hogy ez csak látszólag nagyvonalú ajánlat, hisz önök néhány évvel korábban még, de most is, politikai nagygyûléseken áttekinthetõ és ellenõrizhetõ privatizációt javasolnak, annak a tervét szokták a nyilvánosság elé tenni. Na most, ez nem áttekinthetõ és nem ellenõrizhetõ privatizáció, hogyha titkos szerzõdések születnek, és titkos szerzõdésekben is a polgárok által az egyenlõ és titkos választójog alapján megválasztott képviselõk is csak úgy tekinthetnek bele, hogy a betekintés alatt megszerzett információkról senkinek nem beszélhetnek. Tehát nem beszélhetnek a választóiknak, és a választóikat, a széles nyilvánosságot nem tájékoztathatják arról, hogy mi is van ezekben a szerzõdésekben.

Másrészt pedig farizeus ez a megközelítés, hisz azért az állam mégis az adófizetõk pénzébõl létezik, és az adófizetõk nem tekinthetnek bele az állam polgárjogi szerzõdéseibe - úgymond - az üzleti titokra való tekintettel, az állam különbözõ szervei, mondjuk az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzõ Hivatal pedig egy, úgynevezett alaposnak tekinthetõ gyanú alapján bármelyik polgár üzleti titkába, polgárjogi szerzõdésébe betekinthet.

Ez rendkívül egyenlõtlen és felháborító helyzet. Én kérem önt, hogy ne nagyvonalú ajánlatot tegyen, hanem annak rendje és módja szerint, hogyha a két szerzõdõ fél nem járul hozzá, hogy ezt a szerzõdést nyilvánosságra lehessen hozni, annak is a leglényegesebb tartalmáról tájékoztassa a parlamenti képviselõket, s azon keresztül az ország nyilvánosságát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage