Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nem tartom túlságosan ízlésesnek, hogy egy tragikus balesetet a mentõk likviditási gondjaival magyarázzunk. Egyébként megnéztem a tegnapi baleseteket, és a rosszullétekhez is minden alkalommal idõben érkeztek az OMSZ kivonuló egységei.

Három kérdésre szeretnék röviden reagálni. Mit tesz a tárca az OMSZ 160 millió forintos adósságának a rendezésére? Egyébként tegyük hozzá, hogy ez a teljes mûködési költségnek 2 százaléka mindösszesen. A válaszom az, hogy a társadalombiztosítási alapok pótköltségvetésében 400 millió forinttal javasoljuk az elkülönített kasszát emelni. Ezen túlmenõen pedig a struktúraátalakítási keretbõl további fejlesztési összegeket szeretnénk invesztálni. Pontosan azért, hogy javítsuk a mentés feltételrendszerét ott, ahol a kapacitásváltozások során többletfeladatok jelentkeznek, mint erre már Pincehely kapcsán az elõbb utaltam.

A másik kérdés. Miért kell újabb átvilágítás? Azért, tisztelt képviselõtársaim, mert a korábbi vizsgálatok ellentmondásos eredményeket adtak, és a tárca feladata nemcsak az, hogy a mentés biztonságának a megõrzésérõl gondoskodjon, hanem az is, hogy az egészségügyi kiadásokra fordított közpénzek gazdaságos felhasználása felett õrködjék. Egyébként az OMSZ és az OEP kalkulációja havi körülbelül 30 millió forinttal tér el egymástól, ezért nincs az OMSZ-nek jelenleg sem érvényes szerzõdése, és mi nemcsak átvilágításra, hanem átalakítás menedzselésére is hirdettünk pályázatot.

Végül még egy kérdésre szeretnék röviden reagálni. Nem azért alakult ki az adósság az Országos Mentõszolgálatnál, mert az alternatív betegszállítók elvitték a rendelkezésre álló forrást. Már csak azért sem történhetett így, mert a kormányrendelet eleve lehetõséget ad a mentés biztonságának megõrzése érdekében az OEP számára, hogy kasszán belül forrásokat csoportosítson át, és tudják a képviselõtársaim azt, hogy a mentõ- és a betegszállító egyesületek számára kötelezõ az, hogy elõzetes megállapodást kössenek a területi ellátási kötelezettségrõl. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage