Keresztes Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KERESZTES SÁNDOR (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A Romániával kötött alapszerzõdéssel kapcsolatos parlamenti vitanapon a szövegtervezetnek, melyet a miniszterelnök úr felvállal, két leginkább kifogásolt pontja volt, az 1201-es lábjegyzet, és a magyar történelmi egyházaktól a kommunista rezsim által elvett intézmények és javak visszaadására irányuló román kötelezettségvállalás elmaradása. Nem kellõ megalapozás nélkül kérte az RMDSZ és kérték a történelmi egyházak fõpapjai a miniszterelnök urat, hogy a román kormány kötelezettségvállalása nélkül ne írja alá az alapszerzõdést. A minden szintû egyházi iskolák léte és mûködése létkérdése a romániai magyarság megmaradásának. Enélkül az erdélyi magyarság a moldvai magyarság sorsára jut.

A mai lapokból értesültünk, hogy a román kisebbségi hivatal értesítette a történelmi egyházakat, hogy készül egy törvényjavaslat, mely talán még ebben a ciklusban megvalósítható lesz. A külügyminiszter úr válaszában elmondta, hogy az alapszerzõdésbõl a román fél kívánságára maradt ki a garancia, helyette azonban megállapodott Melescanu külügyminiszter társával, hogy ezt a kötelezettségvállalást levélváltás útján rögzítik majd. Azt is bejelentette az Országgyûlésnek, hogy a levélváltás megtörtént, sõt az akkori parlamenti tartózkodása idején érkezett meg Melescanu külügyminiszter válaszlevele, melynek fordítása azonban nem készült el, és ezért nem tudja annak tartalmát ismertetni.

A mostani román bejelentés után, tekintettel arra, hogy a történelmi egyházak bejelentették, hogy õk már 1990 óta beadtak egy törvényjavaslatot 15 egyházi felekezettel közösen, amely ott fekszik, tehát csak azt kellene elõvenni. Most egyetlen garancia ez a levélváltás, hogy esetleg ezt lehet sürgetni. Kérdem ezért a miniszter úrtól, hogy mikor kívánja a saját maga által aláírt levél és a román külügyminiszteri válaszlevél szövegét a képviselõkkel megismertetni? Várom a választ. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage