Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Hát ugye, ez pontosan egy vita-, egy alvitakérdés az egész történetben, hogy utasításra került-e sor, ténylegesen annyi történt, hogy egy helyettes államtitkár írt egy levelet, amely levélben kifejtette, hogy szerinte hogyan kell ezt az ügyet helyesen értelmezni, és kérte a VPOP-t, hogy eme értelmezésnek megfelelõen járjon el.

A levél megfogalmazása - az én megítélésem szerint - nem minõsül utasításnak, miután nem az van benne, hogy utasítom, hogy ezt vagy azt tegye, egyébként hasonló esetek voltak már a minisztérium és a VPOP kapcsolatában, amikor ugyanilyen levelek születtek, és a VPOP visszaírt, hogy de õ úgy gondolja, hogy szerinte ez nem jó, és nem szándékozik ezt vagy azt megtenni.

Azt hiszem azonban, hogy nem ez az igazi kérdés ez ügyben, az igazi kérdés az, hogy valóban ki képviselt helyes szakmai álláspontot. Röviden próbáltam errõl az elõzõ kérdés kapcsán beszélni, hogy - sajnos - olyan a jelenlegi létezõ jogszabályi együttes, pláne az akkor létezõ jogszabályi együttes, amikor ez az egész dolog történt, hogy többféle értelmezésre van lehetõség.

A legfõbb ügyész világosan kifejtett egy jogértelmezést, amire azt kell mondanunk, hogy levezethetõ, és nem lehet rajta vitatkozni, hogy helytelen. Más oldalról volt egy akkor kialakult jogértelmezés, amit most itt néhány független szakértõ véleménye is alátámasztott, aki azt mondja, hogy szerintük ez a jogértelmezés is megáll, és zárójelben mondom, hogy még '94 májusából származik egy olyan hivatalos VPOP-közlemény, amelyik azt mondta például, hogy ha valakinek ugyan nincs jövedéki engedélye, de beadta az engedély iránti kérelmet, és így mûködteti már a tevékenységét, akkor 100 ezer forint bírságot kell csak fizetnie. Tehát ilyen értelemben az egyszerû adófizetõ is azt hihette, hogy ez a helyzet.

Végsõ soron tehát úgy látom, hogy itt nem rossz szándékról van szó, hanem egy ügynek a többféle megítélésérõl van szó, amire igazán megnyugtatóan a törvényhozás tehet pontot, amikor tárgyaljuk a következõ hónapokban. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage