Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Ezt az azonnali kérdést május 28-án nyújtottam be egy rádiónyilatkozat kapcsán. Azóta az Országgyûlés megszavazta a felsõoktatási törvényt, és azt is mondhatnám, hogy kérdésem okafogyottá vált. Ha mégis felteszem, annak is oka van.

Államtitkár Úr! Ön elõtt is ismeretes, hogy a felsõoktatási hallgatók arányszámát tekintve a '90-es évek elején hazánkat Albánia kivételével minden európai ország megelõzte. Ezért is volt fontos, hogy a kormányprogram kimondja: minél több állampolgár folytathasson felsõfokú tanulmányokat.

Mindeddig úgy véltük, hogy azok a fõiskolák és egyetemek, amelyek ezen munkálkodnak, a kormányprogramot is teljesítik. E vélekedésünk pünkösd vasárnapján szertefoszlott. A Pénzügyminisztérium egyik államtitkára - nem ön - nyilatkozott a Magyar Rádió Gondolat-jel címû mûsorának az ELTE adósságáról. A felelõsség - mondotta - az egyetemet terheli, mert nagymértékben növelte a hallgatói létszámot.

(14.10)

Idézem: "Ezt a hallgatói létszámot nem a kormány emelte, s az intézménynek felelõssége és kötelessége lett volna azt mondani, hogy nem tud eleget tenni a hallgatói létszám emelésével kapcsolatos politikai elvárásnak." Nemcsak a riporternõ hallgatta döbbenettel a nyilatkozatot, hanem - gondolom - mindazok, akik egy kicsit is szívügyüknek tekintik a magyar felsõoktatást.

Kérdezem ezért államtitkár urat, valóban felelõsség terheli-e azokat a felsõoktatási intézményeket, amelyek minden erejük megfeszítésével igyekeztek teljesíteni a kormányprogramban foglaltakat? Valóban a kormány álláspontját képviselte az államtitkár úr két nappal a felsõoktatási törvény benyújtása elõtt? Ha nem, meddig ronthatja bárki ilyen nyilatkozatokkal a kormány hitelét? (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage