Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Idéznék államtitkár kollégám kijelentésébõl egy részt, ami, azt hiszem, jól tükrözi az álláspontját. "Az egyetem annyi hallgatót oktat, amennyit csak akar, de hogy ezen belül hány hallgató oktatásának költségeit fedezi az állami költségvetés, az bizony a kormány által meghatározott szám lesz, és éppen ez van hivatva azt biztosítani, hogy annyi hallgató legyen, ahánynak az oktatásáról a központi költségvetés, nyilván az ország lehetõségeit figyelembe véve, gondoskodni tud."

Én azt gondolom, hogy ez az érvelés teljesen világos, és elvileg nagyon nehezen vitatható. Nyilvánvaló, hogy bármiféle konkrét területen a szakmai elképzeléseinknek valahol az határt szab, hogy a költségvetés, a költségvetési törvény, az államháztartási törvény alapján készülõ költségvetési törvény, az milyen pénzügyi lehetõségeket biztosít. És nyilván senki nem gondolja, hogy dönthet bármelyik költségvetési intézmény, hogy õ most duplájára növeli a tevékenységét, ha egyszer ennek a költségvetési fedezetei nem biztosítottak.

Másfelõl az is teljesen világos - és ez van a kormányprogramban, és ez is a törekvésünk -, hogy valóban nõjön a hallgatók létszáma a felsõoktatásban, persze a kormányprogram is tartalmaz eredetileg bizonyos finomításokat ez ügyben, tehát például ott vannak olyan elemek is, hogy elsõsorban a nappali tagozaton, a rövidebb képzésû idejû területeken, hogy nõjön a nem állami oktatásnak a szerepe és a távoktatásnak a szerepe is, sõt arról is szó van, hogy ennek a növekedésnek szakmánként eltérõnek kell lennie.

Tehát azt gondolom, hogy miközben világos, hogy növelni szeretnénk a létszámot - és ez a folyamat megy is elõre -, azért ebbõl nem lehet egyenesen, minden egyes felsõoktatási intézménynek arra következtetni, hogy õ akkor most kétszeresére emelheti nála a létszámot, vagy akármennyivel. Nyilván van egy közvetítõ mechanizmus, ami ezt a kormányzati szándékot eljuttatja a felsõoktatási intézményekhez, és ennek a (Elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) mechanizmusnak része valahol a költségvetés is.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage