Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Grósz Károly Aradon találkozott a Kárpátok géniuszának titulált Ceauescuval. Horn Gyula Temesváron írta alá azt az alapszerzõdést, amely igen nagy visszhangot váltott ki határon innen és határon túl.

Az Országgyûlés az ellenzék által összehívott rendkívüli ülésnapon vitatta meg az alapszerzõdés tervezett szövegét, s a Magyar Demokrata Fórum számtalan észérvvel próbálta meggyõzni a kormányt annak ellenére, hogy Horn Gyula kijelentette: "Az ellenzék bármit mondhat, az alapszerzõdést alá fogja írni". (Közbeszólás: Ez volt az észérv.) A miniszterelnök úr ezt az ígéretét, nem úgy, mint a lakosság életkörülményeinek javítására tett ígéreteit, betartotta.

A végleges szöveg azonban utólag mégis módosításokon ment keresztül. Hallottuk azt, hogy ezeknek a módosításoknak az oka úgynevezett stiláris eredetû. Bennem azért merült fel a kétség, és teszem föl most a kérdést a belügyminiszter úrnak, hogy hogy lehet stiláris eredetû bizonyos módosítás akkor, amikor feltehetõen a román külügyminisztériumnak nincs magyarul jól tudó szakembere? Olvastam ugyanis a temesvári díszebédnek - melyet a román kormány a Magyar Köztársaság miniszterelnöke és miniszterei tiszteletére adott - menükártyáját, amely hemzsegett a magyar helyesírási hibáktól. Hogy csak kettõt említsek: a pulyka pontos "j"-vel, mint pufajka. (Nevetés.) A "szárttot" kenyér "í" nélkül, egy t-vel - és nem akarom sorolni. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ezek után meg kell kérdeznem, hogy hogy lehet eltûrni egy ekkora sértést a nemzetközi protokollban, igen tisztelt miniszter úr? (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage