Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Miniszter Úr! A falakra az is ki van írva, hogy: "SZDSZ konyec!" Ami a közterületeken tapasztalható, az már nem is falfirka, hanem dühös erõfölénnyel való tiltakozás. Talán a rendszer, a hatalom ellen. Ki tudja megfejteni, mit akar mondani Belfegor? A rendõrség biztos nem.

Azt tudjuk, hogy miniszter úr Atlantában járt, de hogy járt-e az utóbbi idõben valamelyik budapesti aluljáróban, abban nem vagyunk biztosak. De ha járt volna, láthatná, hogy micsoda pusztítást végeztek a falfirkálók. Az állampolgár azt észleli, hogy a csökkenés helyett a világörökség részét képezõ egyre több és több védett épület és szobor esik áldozatul a vandáloknak.

A fõvárosi védett épületek és szobrainak letisztítására 110-120 millió forintot fordítanak. Ez csak egy módon lehetséges. Úgy, hogy a rendõrség és az önkormányzatok nem állnak a helyzet magaslatán. Évek óta nem tudják a problémát kezelni. Az elkövetõk tettenérése érdekében nem teszik meg a megfelelõ intézkedéseket.

Mit tett a rendõrség a felderítés érdekében? Bevonták-e a társadalmat a bûnmegelõzésbe? Amit miniszter úr mondott, az nem elegendõ, ennél többet kellett volna mondani, miniszter úr. A rendõrségnek a közterületen az officialitás elve alapján hivatalból kellene eljárni. Mindig azt halljuk, hogy nincs elég rendõr a közterületen. Nem beszélve arról, hogy egyeztette-e a problémát mondjuk az önkormányzatokkal, a fõvárosi vagy a helyi önkormányzatokkal?

Tudniillik a közterületfelügyelõknek nemcsak az a dolguk, hogy a pirosban parkoló gépkocsikat megbüntessék, és a kerékbilincset rátegyék, hanem ebbe is besegíthetnének. A felderítésben, a tettenérésben. Miniszter úr javasolta-e, hogy a közterületfelügyelõk kényszerítõ eszközöket alkalmazhassanak? Javasolta- e miniszter úr? Nem javasolta. Nem halottunk arról, hogy segíti-e a tárca (Az elnök pohara megkopogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) a polgárõrség létrehozását. Elnézést, köszönöm. Lejárt az idõm. Nem tudom elfogadni a választ, miniszter úr. (Zúgolódás, morajlás.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage