Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Ön már a múlt héten elhangzott kérdés elõtt is tudta, hogy a válasz nem fogja kielégíteni a gazdákat, és az interpellációját, amit most mondott el, még a kérdés elõtt benyújtotta. Tehát ön látnoki képességekkel rendelkezik, így nem is értem, hogy miért kérdezi tõlem, hogy mikor lesz meg ez a pénz, hisz ezt önnek elõre tudnia kellene. Úgy, mint ahogy arra tegnap utalást is tett, a költségvetés módosításáról szóló törvény tárgyalásánál, amikor közölte, hogy ennek az ágazatnak - egyébként nagyon helyesen állapította meg - 14 milliárd forintos deficitje van erre az évre, és a megállapított költségvetési módosításban biztosított 2 milliárd forint fölött is még minimálisan 5 milliárd forintja hiányzik.

Tehát ön ugyanolyan jól tudja a pénzügyi helyzetünket, mint ahogy mi. Ennek a megoldásnak a segítségével azonban az Országgyûlési képviselõk pozitív hozzáállására számítunk, ugyanis a múlt héten a kérdés elõtti válaszban is említettem, és most sem tudok mást mondani, hogy a költségvetési törvény módosítását követõen a gazdák számára - ahol állami intézkedés alapján történt az almásnak a kiirtása - a részleges kártalanítást biztosítani fogjuk, a Pénzügyminisztériummal egyeztetett módon, kormányelõterjesztés alapján. Hogy ez mikor következik be, ez attól is függ, hogy önök, kedves képviselõtársaim, milyen hatalmas elszántsággal, és milyen idõt igénybe véve fogják a költségvetési törvény módosítását ebben a Házban tárgyalni.

Tegnap este igen komoly aktivitást mutattak egyes képviselõink. Volt, ugyan nevén nem nevezném, mert így is elég komoly reklámot kapott, 58 percig beszélt errõl a törvényrõl. Nyílván el lehet vitatkozni rajta még egy-két hónapig, de ha viszonylag gyorsan az Országgyûlés el tudná fogadni, és törvényerõre lépne, akkor a gazdák is elõbb jutnának a tûzelhalás következtében kiirtott almáshoz.

Még egyszer hangsúlyozom: részleges kártalanításához. Ugyanis itt kárpótlásról, kártalanításról van szó, és nem kártérítésrõl. Ugyanis nem vétkes felelõsség áll fönn, hanem egy közigazgatásilag elrendelt, államigazgatási határozatnak a kompenzálásáról. Kérem tisztelt képviselõ urat, ennek szellemében szíveskedjen munkáját a költségvetési törvény módosítása kapcsán folytatni, és válaszomat elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage