Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A képviselõ úr interpellációjában megfogalmazottak meglehetõsen komplex kérdéskört érintenek. Megpróbálom az egyes területekre vonatkozóan röviden jellemezni a helyzetet. Elõször: a KSH jelenleg dolgozik az Európai Unió-, illetve OECD-normákhoz igazodó vagyonértékelési állóeszközmódszer bevezetésén, melynek alapja az állóeszközök új beszerzési áron történõ visszaszámítása a beruházási eszközök életkorának idõsora alapján. Ennek alapján néhány év múlva újólagosan mód lesz majd nemzeti vagyonmérleg összeállítására. Az 1990., másodszorra '95. évi XXXIX. törvényben az ÁPV Rt. részére meghatározásra került a vagyonnyilvántartás alapja és beszámolási kötelezettségének módja. A törvényben és a miniszteri utasításban meghatározott elvek alapján az ÁPV Rt. elkészítette '95-rõl szóló éves beszámolóját, amit könyvvizsgálói audit erõsít meg. Az ÁPV Rt. rendszeresen megjelenõ havi monitorában nyomon követhetõ a kezelésében lévõ vagyon aktuális nagysága cégenként kimutathatóan. Így a privatizálásra került, illetve kerülõ állami vagyon és a tartósabb állami tulajdonban maradó gazdálkodó szervezetek vagyonnyilvántartása hitelesen megvalósult.

Harmadszor: A költségvetési intézményrendszer vonatkozásában megemlítem, hogy a zárszámadási törvényjavaslat jelenleg tartalmazza a költségvetési szervek és a további alrendszerek tájékoztató jellegû eszközforrásának mérlegét. Az államháztartásról szóló törvény közelmúltban végrehajtott módosítása a kincstári vagyon kezelését a korábbiaknál lényegesen pontosabban szabályozta, és az abban foglalt kormányfelhatalmazás alapján rövidesen megszületõ kormányrendelet igen részletesen fogja a bejelentendõ adatok körét meghatározni, az összesítést a Kincstári Vagyonkezelõ Igazgatóság feladatává téve. A kincstári rendszer kiépítésének folyamatában '98. január 1-jétõl kívánjuk bevezetni a kincstár számviteli rendszerének olyan továbbfejlesztését, amely a vagyonra, illetve annak változásaira vonatkozó adatok könyvelését is megvalósítja, és így ekkortól a jogosan hiányolt állami vagyonmérleg is összeállíthatóvá válik.

Negyedszer: Az ingatlan-nyilvántartás területén program keretében folyik az informatikai fejlesztés, melynek eredményei már számos település esetében kézzel foghatóak, hiszen itt a tulajdoni lapok teljes tartalma számítógépen van. Vidéken ez a munka év végére nagyrészt befejezõdik. Ami a fõvárost illeti, a fejlesztés és a szoftver telepítése az év végéig megtörténik. Az ügyiratok feldolgozásában fennálló hátralékok rendezése és a naprakész nyilvántartás egész országban megvalósuló gyakorlata legkésõbb '98-ra, a fõvároson kívüli településeken már '97-re várható.

(15.20)

A térképi adatok feldolgozása és aktualizálása svájci segélyprogram keretében szintén folyamatban van.

Ötödször: a kormány ez év júliusában rendeletet alkotott a veszélyes hulladékokról és ebben szabályozta azok szállítását is. A rendelet melléklete tartalmazza az adatszolgáltatási szabályzatot. A különbözõ kísérõjegyekkel a szállítmány a termeléstõl az ártalmatlanításig követhetõ. Az informatikai rendszerben mint ellenõrök a környezetvédelmi felügyelõségek mûködnek közre.

Ami a nemzetközi forgalmat illeti, a veszélyes hulladékok tekintetében a Baselben aláírt egyezményt a kormány ez év júliusában hirdette ki.

Hatodszor: röviden szeretnék kitérni képviselõ úrnak a lopott gépkocsik nyilvántartásával kapcsolatos megjegyzésére. A Belügyminisztérium és a Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervek által kezelt nyilvántartások megfelelnek az adatvédelmi elõírásoknak. Igaz ez a körözött jármûveknek nyilvántartására is, amelyet a rendõrség üzemeltet. Az adatvédelmi követelményeknek megfelelõen a nyilvántartási adatokhoz kizárólag az arra feljogosított szervek férhetnek hozzá, módosíthatják, vagy törölhetik az adatot az adatok meghatározott körében. Az alvilág tehát a nyilvántartásokba nem tud, nem képes bedolgozni. Az elmúlt idõszakban valóban elõfordult, hogy a gépjármû-körözési nyilvántartást egy bûnözõ csoport nem közvetlenül, hanem az adatkezelési jogosultsággal rendelkezõ alkalmazotton keresztül manipulálta. Ezen eset körülményeit elemezve megfelelõ intézkedések történtek a hasonló esetek megelõzésére.

Az elmondottak alapján reményeim szerint jól látható, hogy a kormány már eddig is jelentõs lépéseket indított el a nyilvántartási rendszerek elmaradásának felszámolására, miközben elismerem, e rendszerek fejlesztésében további fontos teendõink vannak hátra. A fentiek alapján kérem képviselõ urat a válasz elfogadására. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage