Morvai Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

MORVAI FERENC (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ki fog válaszolni? Nem tetszett mondani. Senki. Jó, az államtitkár úr. Tisztelt Ház! Elõrebocsátom, hogy abban reménykedtem, hogy ezt az interpellációt nem kell elmondani, mert az elõkészítés kapcsán az illetékes társadalombiztosítási pénztárral, illetve a minisztérium képviselõivel olyan információt kaptam, hogy nem fogják végrehajtani a költségcsökkentést a gyöngyösi kórházban. Sajnos, semmilyen konkrét intézkedés ebben az ügyben nem történt.

Sajnálattal kell azt is rögzíteni, hogy a kormányzópárt által kierõltetett kapcsolatos törvényeket, amik egyébként nem a realitáson alapulnak, a társadalombiztosítási pénztár egyformán hajtja végre valamennyi egészségügyi intézményre, figyelmen kívül hagyja az ottani reális problémákat. Abban is biztos vagyok, hogy a kormányzat nincs tisztában a gyöngyösi kórház problémáival. Azért egypár gondolatot itt elmondanék. Az új kórházat a gyöngyösi önkormányzat 1994-ben úgy tudta befejezni, hogy 300 millió forintos hitelt vett fel magas kamatra. Majd a '95-ös évben úgy tudta elkezdeni a kórház a mûködését magas színvonalú technológia alkalmazásával, hogy önként 31 százalékos létszámcsökkentést hajtott végre és több mint 40 százalékos ágyszámcsökkentést eszközöltek. Ennek ellenére az egészségügyi pénztár ismét a 21 százalékos elvonással arra akarja kényszeríteni az új kórházat, hogy tovább csökkentse az ágyszámokat és a létszámot, pedig 1996-ban sem volt már elegendõ a juttatás. Csak úgy tudott mûködni a kórház a mai napig, hogy a gyöngyösi önkormányzat 30 és 60 millió forintos hitelt adott a mûködtetéshez. Ennek ellenére, mindezt figyelmen kívül hagyva az egészségügyi pénztár további 21 százalékkal kívánja csökkenteni a mûködési költségeket, ami egyenesen a kórház bezárásához fog vezetni, ha figyelembe vesszük a várható energiaár-emeléseket.

Kérdem tehát, hogy a közel 100 ezer ember gyógyítását biztosító kórház esetében, ami már most is nehézségekkel küszködik a hitelre való tekintettel, ahonnan már most is a nagy költségekkel járó betegeket máshová irányítják, és olyan gyógyszereket adnak a betegeknek, amiket nem kellene, sokkal gyengébb gyógyszereket, aminek mellékhatásai vannak, éppen ezért kérdem tisztelettel a kormányzattól, hogy miért akarja szándékosan az új kórházat tönkretenni, ami a környéken több mint 100 ezer rászorult beteg gyógyítását biztosította? Várom tisztelettel a választ. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage