Györgyi Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfõbb ügyész: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! Megemlítem, hogy az itt elhangzott interpellációt én ez év február 8-án dr. Homoki János képviselõ úr aláírásával kaptam meg, az interpelláció szövege nem változott meg, most Gyimóthy Géza képviselõ úr mondta el, ezért természetesen neki válaszolok.

Elöljáróban megjegyzem: észleltem, hogy az interpelláció címében kérdés formájában egy valótlan és alaptalanul vádaskodó állítás hangzott el, amelyet a képviselõ úr iránti illõ tisztelettel, de határozottan visszautasítok! (Derültség, moraj a teremben, taps a kormányzó pártok oldaláról.) Erõm és tehetségem szerint arra törekszem, hogy a törvényeket pontosan végrehajtsam.

Négy kérdést kaptam, sorban haladnék.

(15.40)

Az elsõ kérdésre: én ez év február 27-én a tisztelt Országgyûlésnek elmondtam, 1993-ban, a törvény hatálybalépését követõen az ügyészség a törvény végrehajtására az én irányításommal készült fel. Az volt az álláspontom, hogy az Országgyûlés által az elõzetes alkotmánybírósági eljárás után elfogadott törvényt végre kell hajtani. Ennek jegyében folytak a nyomozások és került sor a vádemelésekre. Amikor a fellebbezések folytán a Legfelsõbb Bíróság elé kerültek az ügyek, épp a büntetõkollégium elé került jeles elõterjesztés nyomán kellett felismernem azt, hogy a törvény ellentmondásai jogértelmezéssel nem hidalhatók át.

A második kérdésre: az Alkotmánybíróság ezt a határozatot nyilvános ülésen hirdette ki, ott felszólalni tulajdonképpen nem volt módom. Tapasztalatom szerint - bizonyos kezdeti gyakorlat után - a nyilvános ülés intézménye elsorvadt. Tehát én '93. október 12-én a már elõzõleg meghozott, megírt határozat nyilvános kihirdetésén vettem részt.

A harmadik kérdésre: a köztársasági elnök urat aggályaimról nem tájékoztattam, de az elnök úr e nélkül kérte a még ki nem hirdetett törvény alkotmányossági vizsgálatát. Ennek nyomán az Alkotmánybíróság határozott.

A negyedik kérdésre: a Legfõbb Ügyészségen olyan iratot nem leltem fel, amelyben az igazságügy-miniszter úr a törvénytervezetet törvényességi szempontból való észrevételezésre küldte volna meg.

Végezetül pedig hadd mondjam, hogy ez az interpelláció február 8-án kelt, idõközben az Alkotmánybíróság a 36/1996. számú határozatával az 1993. évi XC. törvényt 1996. szeptember 4-ei hatállyal megsemmisítette. Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage