Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Asszony! Rendkívül fontos kérdést tett fel a képviselõ asszony, hiszen, ahogy õ is jelezte, ez valóban nem egy vagy két település problémája, hanem jóval több településé. Mondhatnánk azt, hogy ez generális probléma

. Elmondhatom azt is tájékoztatásul, hogy a Központi Környezetvédelmi Alapnak - s ebbõl talán látszik, hogy milyen fontosnak ítéljük ezt a kérdést - mintegy egynegyede és a Phare-támogatásnak is jelentõs része szolgálja a vízminõség védelmét, és pontosan ennek kapcsán került sor például az elmúlt évben arra, hogy körülbelül 100 ezer lakás és háztartás jutott csatornázáshoz, mintegy 520 kilométer és 40 ezer köbméter/nap kapacitás összességében.

Mi 1996-ban elsõsorban a fokozottan érzékeny, sérülékeny vízbázisokat, a nyílt karsztvizek településeinek a problémáját szeretnénk, és ezt hangsúlyozom, megoldani. És hozzáteszem azt is, hogy a képviselõ asszony kérdésében konkrétan felvetett két település nem szerepel ezek között a települések között.

A beruházások több, párhuzamosan létezõ alaphoz is lehetõséget nyújtanak pályázatra, és hozzáteszem azt, hogy 1996-ban a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszerérõl szóló hatályos törvény elsõ helyre sorolta ezeket a támogatandó célokat, és pontosan így ez a két település is az átlagon jóval felül, 40 százalékos támogatásban részesült.

Mi ebbõl a kimenekülési út? Az európai integrációra történõ felkészülési folyamathoz illeszkedve, a kormány deklarálta, hogy a pénzalapok és az elõirányzatok mûködtetését összehangolja. A koordináció természetesen a megyei területfejlesztési tanácsok útján a regionális és a központi költségvetés között is sorra került.

Az önkormányzatok reálisan fel kell hogy mérjék azt, hogy egyáltalán õk hogy tudnak belevágni ezekbe a beruházásokba. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Igen, és az egyedi megoldás érdekében 1997-ben a Központi Környezetvédelmi Alap pályázatán is sort fogunk keríteni, fel fogjuk puhítani, hogy erre lehetõség nyíljon. Köszönöm szépen a türelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage