Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi hetekben riasztó események színhelye lett egy kis Fejér megyei falu, Ráckeresztúr. Feldúlták a községi temetõt, uszító plakátokat raktak ki, betörtek az önkormányzati hivatalba, megverték a helyi újság egy szerkesztõjét, és szicíliai ízû megfélemlítéssel éltek a helyi önkormányzat pénzügyi és szociális bizottsági tagjával szemben.

Mivel ezek az események a közös ügyekben keletkezett feszültségeknek olyan fokát jelzik, amelyek már a közrendet veszélyeztetik, és az önkormányzatnak az önbíráskodásba való átcsapását jelenthetik, a helyi jelleg ellenére az Országgyûlés színe elé kívánkozik a ráckeresztúri helyzet.

A feszültségek - látszólag - a minden önkormányzatnál felmerülõ véleménykülönbségekbõl fakadtak. Az önkormányzat ellenzéki tagjai több kifogással éltek a falu vezetése kapcsán. Kezdõdött ez talán azzal, hogy a lakosság szerzõdés nélkül a befizetés célját nem rögzítõ csekkeken már rég befizetett 1995-re szóló, megvalósulatlan telefonígéretet. Azután folytatódott azzal, hogy a falu helyi vízmûvének üzemeltetése körüli pereskedés, nézeteltérések jelentkeztek, valamint a tornaterem építése olyan céltámogatásból történt, melyhez az önkormányzat az önrészt hitelbõl teremtette elõ, mely hitelt a céltámogatás összegébõl fedezte. Ugyancsak felmerült az információ hiányának és a pénzek önkényes kezelésének panasza 1994. év óta, évi rendszerességgel.

Miniszter Úr! Azt szeretném tulajdonképpen ennek kapcsán megjegyezni, hogy én 1995-ben - december 2-án - látogattam elõször Ráckeresztúrra, a falugyûlésre, és akkor be kell vallanom, hogy elõtte a polgármester telefonon megfenyegetett, hogy elriasszon a faluba meneteltõl. Mivel rólam volt szó, akkor nem csináltam ebbõl ügyet.

De most azonban nem hallgathatok. Féltem a falu békéjét, és féltem a falu lakosait egy esetlegesen elszabaduló erõszaktól. Kérem tehát a belügyminiszter urat, biztosítsa a demokratikus közrendet és a félelem nélküli élet lehetõségét Ráckeresztúron.

És a kérdésem pedig az, hogy lát-e lehetõséget valamilyen megelõzõ intézkedésre? (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage