Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 22. §-ának (5) bekezdése állapítja meg azon mezõgazdasági tevékenységek körét, a törvény 6. számú mellékletében, amelyek a mezõgazdasági kistermelõk tevékenységének minõsülnek. Ezeket is akkor tekintik annak, ha a felsorolt tevékenységeket egyéni vállalkozói igazolvány birtokában végzi a magánszemély. A melléklet 1. d) pontja a felsorolt tevékenységekbõl többek között kiveszi a karácsonyfa-termesztést. Tekintettel arra, hogy a karácsonyfa telepítése és a kitermelése között 5-6 év telik el, igazságtalannak és méltánytalannak tekinthetõ a törvény említett rendelkezése, mely azokat a mezõgazdasági kistermelõket sújtja, akik a korábbi években karácsonyfa-ültetvényeket létesítettek, bízva abban, hogy tevékenységük a továbbiakban is a mezõgazdasági kistermelõi tevékenységnek fog minõsülni.

Miután azonban a múlt év végén elfogadott személyi jövedelemadó-törvény errõl a tevékenységrõl az említett módon rendelkezett, ezzel méltánytalan helyzetbe hozta azokat a kistermelõket, akik a telepítéseket 5-6 évvel ez elõtt létesítették. Ezért kérdezem az államtitkár urat, mi indokolja azt, hogy ezt a rendelkezést változatlanul a pénzügyi kormányzat fenntartsa, vagyis a karácsonyfa-termesztést kivegye a mezõgazdasági kistermelõi tevékenység körébõl.

Másodszor: tervezi-e a pénzügyi kormányzat a szabályozás megváltoztatását és a kivétel megszüntetését? Várom államtitkár úr válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage