Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Itt a padsorokban az utóbbi idõben többször felhangzott a kérdés a mezõgazdasági kistermelés kedvezményezett körének szûkítése nyomán, hogy miért éppen a libatoll, a darabolt paprika vagy most éppen a karácsonyfa került ki az idetartozó tevékenységekbõl? A személyi jövedelemadó-törvény a bevezetése óta biztosít különleges kedvezményt a kistermelõknek, aminek eredeti célja az õstermelõk támogatása volt, de a tulajdonviszonyok és a termelési szerkezet átalakulásával az utóbbi években a mezõgazdasági kistermelés egyre inkább olyan mezõgazdasági fõszereplõvé válik, ahol a termelés minden fázisát és méretét már a szabadpiaci viszonyokhoz való alkalmazkodás határozza meg. Az adóztatás ehhez való igazítása is idõszerûvé vált. Elsõ lépésben tavaly az új szja-törvény megalkotásával döntés született arról, hogy a kistermelõi kedvezmény megtartása mellett indokolt az érintett kör szûkítése, elsõsorban azon tevékenységek kihagyásával, amelyeknél az élelmiszeralapanyag-feldolgozás, illetõleg a melléktermék-értékesítés mögött a saját elõállítást jóval meghaladó termeltetés húzódhat meg.

Ennek során került ki a karácsonyfa is a kistermelõi körbõl. Ily módon a kistermelés fogalomkörében alapvetõen az élelmiszer-alapanyagok elõállítására irányuló tevékenységek maradtak. Az elmúlt évben megkezdett folyamat folytatásaként ez évben újból indokolt áttekinteni a törvényben meghatározott és a mezõgazdasági kistermelésnek minõsülõ termékkört azzal a szándékkal, hogy a következõ évtõl kezdve abban csak és kizárólag az elsõdleges élelmiszer- alapanyagok maradjanak benne.

Mindebbõl, amit elmondtam, kiderül egyrészrõl, itt nem a pénzügyi kormányzat saját döntésérõl, hanem a törvényhozás döntésérõl van szó. Másrészt, hogy legnagyobb sajnálatomra azt kell mondanom, hogy nem szándékozunk javasolni a fenyõfa eltérõ kezelését a következõ évtõl, természetesen képviselõ úrnak majd az szja-törvény vitája során módosító javaslat formájában eme javaslat megtételére lehetõsége lesz. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage