Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elõadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Nagyon röviden és tényszerûen szeretném csak a mentelmi bizottság álláspontját közölni.

A március 18-ai ülésen Vitányi Iván képviselõtársunk felszólalt, és a következõt mondta, idézem: "Amikor tisztelt frakcióvezetõ úr az egyik nemzetközileg bevett politikai irányzatot nyilvános beszédében férgeknek, annak külföldi képviselõit, akik közé olyanok tartoznak, mint az Egyesült Államok elnöke, dögkeselyûnek nevezte, amely politikai irányzatra Magyarországon a választók több mint egyharmada szavazott, és hogyha hozzávesszük a nemzeti liberalizmus híveit, legalább a fele, akkor túllépett azon a határon, amely a demokráciában megengedhetõ." Idézõjel bezárva. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

(17.30)

Ezt követõen - tisztelt Országgyûlés - a Pesti Központi Kerületi Bíróság megkereste az Országgyûlést, annak az állásfoglalásának közlésére, hogy Vitányi Iván országgyûlési képviselõ mentelmi jogát felfüggessze, tekintettel arra, hogy dr. Torgyán József képviselõ úr a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Vitányi Iván ellen feljelentést tett a Btk. 179. § (1) bekezdésébe ütközõ és a (2) bekezdés a) és b) pontja szerint minõsülõ aljas indokból, nagy nyilvánosság elõtt elkövetett (Derültség a kormánypárti padsorokban.) rágalmazás miatt.

Tisztelt Országgyûlés! A mentelmi bizottság 1996. szeptember 17-ei ülésén megtárgyalta az ügyet, és a mentelmi bizottság hatáskör hiányában a büntetõjogi felelõsség kérdését nem vizsgálta, viszont álláspontja szerint a feljelentés tárgyát képezõ kijelentés nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányosan védett szabadságának határát. Mindezekre tekintettel a mentelmi bizottság 7 igen, és egy nem szavazattal azt javasolja a tisztelt Országgyûlésnek, hogy Vitányi Iván országgyûlési képviselõ mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage