Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Nagyon régóta húzódó kötelezettségének tett eleget a kormány, amikor ezt az országgyûlési határozatot a parlament elé terjesztette, és csak szeretném két jogi kérdésben megnyugtatni Torgyán képviselõtársamat, amire nem lenne szüksége, hogyha a bizottsági üléseken részt vevõ frakciótársai beszámoltak volna és tájékoztatták volna frakcióvezetõ urat az ott történtekrõl. Most kénytelen vagyok megtenni.

Idézem az Alkotmánybíróság határozatát: "Ha a magyar állam a zsidóság érdekképviseleti szervei tekintetében végrehajtja a párizsi békeszerzõdést, ez más, szintén üldözésnek kitett népcsoportokhoz képest olyan megkülönböztetés, amely nem csupán nem ellentétes az alkotmány 70/A §-ában foglaltakkal, hanem éppen a korábbi hátrányos megkülönböztetés részbeni ellensúlyozását szolgálja." Úgy gondolom, elég meggyõzõ érv az ellen, hogy bármifajta diszkrimináció sújtana másokat, hogyha a párizsi békeszerzõdést végrehajtja a magyar kormány.

A másik megjegyzésem: két ízben is említette a frakcióvezetõ úr a mai visszavonását a harmadik kárpótlási törvénynek. Szeretném tájékoztatni, hogy annak a visszavonása, illetve átdolgozása, visszakérése az Alkotmánybíróságnak egy késõbbi keletû, újabb határozatán alapul, és sem jogcímében, sem tartalmában a két téma nem köthetõ össze. Köszönöm. (Szórványos taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage