Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Nem felesleges akadékoskodásról van szó, hogy mi a címbõl a 27. § (2) bekezdésének kiemelését ki akarjuk hagyni, és a párizsi békeszerzõdés végrehajtását jelöljük meg címként, hanem arra hivatkozunk, hogy a párizsi békeszerzõdésnek, amely, ha jól emlékszem, 42 cikkelybõl és VI. mellékletbõl áll, nemcsak egy cikkelye egy bekezdését kell végrehajtani, hanem valamennyi rendelkezését.

Úgy gondoljuk, hogy az egyéb rendelkezések közül - és itt hadd legyen szabad rögtön megemlítenem - itt arra kell utalnom, hogy egyesek rosszindulatúan megpróbálják a Kisgazdapártnak ezt az álláspontját hamisan beállítani. Itt nem arról van szó, hogy mi különbséget kívánunk tenni zsidó magyarok és nem zsidó magyarok között, hanem a párizsi békeszerzõdés 27. cikkelyének (2) bekezdése alapvetõen a magyarországi zsidók kárpótlásáról rendelkezik, míg az egyéb cikkelyei a magyarságot egyéb vonatkozásban érintik.

Hadd hivatkozzam arra, hogy itt olyan alapvetõ tények maradnak akként, hiányként, hogy a magyarságot érintõen soha senki nem kifogásolta, hogy a párizsi békeszerzõdésnek nagyon fontos cikkelyei nem kerültek végrehajtásra. Ilyen például a hadifoglyok hazaszállításáról szóló rendelkezés, a szovjet csapatok Magyarországról történõ kivonásával kapcsolatos rendelkezés, a hadseregünk összlétszámának limitálásával kapcsolatos rendelkezés, a békeszerzõdés 30. cikke, a Németország területén maradt magyar tulajdonban lévõ javakra vonatkozó rendelkezés, a nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos rendelkezés. És miután a békeszerzõdés 39. cikkelye szerint az életbelépést követõ 18 hónapon belül a békeszerzõdés végrehajtásával kapcsolatos összes vitás ügyben a három nagyhatalom, tehát az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a Szovjetunió budapesti diplomáciai vezetõi egymással egyetértésben eljárva lett volna köteles dönteni. Ehelyett azonban, mint ismeretes, a legfontosabb ügyekben a budapesti szovjet meghatalmazott döntött, ami egyértelmûvé tette a szovjet érdek kizárólagos érvényesülését Magyarországon. Ez pedig elõsegítette a kommunista diktatúra kialakulását és a világ nyugati részétõl való elszigetelésünket.

Miután, hadd legyen szabad arra utalnom, hogy mindezek a tényezõk, illetõleg ezek elmaradása Magyarországnak szinte felbecsülhetetlen politikai, morális, gazdasági károkat okoztak, ezért úgy gondolom, hogy ezek olyan súlyos tényezõk, amelyek éppúgy nem hagyhatók figyelmen kívül, mint a párizsi békeszerzõdésnek a sokat emlegetett 27. cikke (2) bekezdése.

Miután mi azt mondjuk, hogy természetesen a zsidók kárpótlására vonatkozó része a békeszerzõdésnek végrehajtandó, de végrehajtandó lenne a békeszerzõdés minden egyéb rendelkezése is, ezért rendkívüli jelentõsége lenne annak, hogyha a Ház országgyûlési határozati javaslatba foglalná, hogy mi minden maradt el a magyarságot illetõen, micsoda mérhetetlen kárai származtak a magyarságnak amiatt, hogy a három nagyhatalom, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a Szovjetunió sem hajtották végre a békeszerzõdésbõl rájuk háruló követelményeket.

Én úgy gondolom, hogy ez alapot nyújthatna például arra, hogy Magyarország a magyarországi zsidók segítségével a Magyarországot érintõ károk megfizetése iránt is megfelelõ elõterjesztésekkel élhetne, amelyeket esetleg egyéb vonatkozásban lehetne a magyarság javára hasznosítani.

Tehát mi úgy gondoljuk, hogy egy szerzõdésnek nemcsak egy cikkelye, hanem valamennyi cikkelye végrehajtandó. Ezért javasoljuk a szûkítõ értelmezés kirekesztését, és a párizsi békeszerzõdés végrehajtásának az elrendelésével kapcsolatos kérdéseket illetõen már a címben kívánjuk megjeleníteni azt, hogy mi nemcsak egy rendelkezését, hanem valamennyi rendelkezését végre szeretnénk hajtatni a párizsi békeszerzõdésnek, azokat is, amelyek a magyarságra nézve számos elõnyt jelentettek volna, amelyeknek azonban a végrehajtása kétségkívül eddig a magyarság mérhetetlen kárára elmaradt. Tisztelettel indítványozom ezért, hogy szíveskedjenek ezt az elõterjesztésünket támogatni. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage