Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szokásomtól eltérõen kértem szót. Egyetlenegy összefüggésben szeretnék csak hozzászólni most itt a vita közben, lévén, hogy a sajtó, televízió, rádió tele van ezzel az üggyel, láthatóan nagyon sokan próbálják azt a véleményüket érvényesíteni, hogy ez a bizonyos támogatás, ez ne 30, hanem 40 százalék legyen.

Én e késõi órán is bízva abban, hogy azért valahogyan az itteni vita eljut másokhoz is meg nyilván a jelen lévõ, leginkább az ügy iránt érdeklõdõ képviselõkhöz, szeretném egyszer azt aláhúzni, hogy azért egyszer Magyarországon már megégettük a kezünket egy túl bõségesre sikerült és késõbb fenntarthatatlannak bizonyult lakástámogatási rendszerrel, nevezetesen a 3 százalék fix kamatozású hitelekkel, amibõl azután késõbb vissza kellett lépnünk. Nyilván nagyon sok gondot, problémát jelentett, tehát ez, mondjuk, minimum óvatosságra int minket egy ilyen rendszer méretezésénél.

Ami itt különös felelõsséget ró ránk, hogy a szabályrendszer szerint, ahogyan megállapítjuk ezt a támogatási rendszert, a konkrét szerzõdések tekintetében az már 4 vagy akár 8 évig ketyeg, ahhoz már még egyszer nem lehet hozzányúlni. Ez nem úgy van, hogy minden évben aktualizálódik a valamikori inflációnak vagy ennek-annak függvényében, hanem végigpörög. Na már most, ha megnézzük azt a hatásvizsgálatot, amit eljuttattunk a képviselõ urakhoz, ott a 3. számú táblázatban van egy világos számításunk, ami azt tartalmazza, hogy 4 év alatt az általunk javasolt 30 százalékos támogatás mellett a betéti oldalon egy ilyen 16 százalékos hozam jön ki, míg ami itt általában fölmerül: 40 százalék mellett egy 20 százalékos hozam jön ki 4 évre vonatkozóan. Na most, ha belegondolok abba, hogy az infláció megy lefele, jelenleg már olyan 22 százalék körül kínálnak kamatot, mondjuk egy-másfél éves lekötéseknél. Azzal számolunk, hogy '98-ban olyan 13 százalék körüli infláció van, tehát azért 4 évre elõretekintve azt kell mondanom, hogy egy 16 százalékos fix kamat, az egy nagyon szép reálkamatnak minõsül, és azért a 20 százalék, az kifejezetten nagyon sok. Na most, tekintve, hogy itt azért az adófizetõk pénzérõl van szó, legalábbis megfontolásra javaslom ezeket az összefüggéseket a tisztelt képviselõ hölgyeknek és uraknak az általános vita keretében, és nyilván majd a részletes vitában is. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage