Wekler Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az SZDSZ frakciója megvitatta azt a kérdéskört, amire miniszterelnök úr is utalt az elõbb, s a következõre kívánja felhívni a figyelmet: A szóban forgó vita nem ma indult el. 1990-ben született az elsõ törvény, amely az önkormányzatok számára a belterületi földek értékének megfelelõ vagyonrészt kilátásba helyezte. Ezt követte a '91. évi törvény az egyes állami tulajdonban lévõ vagyontárgyak önkormányzatok tulajdonba adásáról, ezt követte a '92. évi törvény az idõlegesen állami tulajdonban lévõ vagyonok értékesítésérõl és hasznosításáról, ezt követte a '95-ös, úgynevezett privatizációs törvény, amely törvények mind-mind azt mondták, hogy az önkormányzatokat megilletik a belterületi föld értékének megfelelõ részvények, illetve a részvények fejében az ÁPV Rt.-vel, illetve korábban az ÁVÜ-vel történt megállapodás alapján tehát készpénz illeti meg az önkormányzatokat.

Az elõzõ négy év alatt nem kapták meg az önkormányzatok ezt a nekik járó vagyonrészt, és sajnos az utóbbi két évben is úgy tûnik, hogy problémák adódtak ennek a vagyonnak az átadása kapcsán.

Az SZDSZ frakciója még egy ügyre szeretné felhívni a figyelmet, amit már korábban is megtett. Az önkormányzatokat megilletik az energiaszektor meghatározott százalékú részvényei is mind a gáz-, mind pedig a villamos vezetékek esetében. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy ezen részvények átadására sem került még sor, annak ellenére, hogy a privatizációs törvény egyértelmûen rögzíti, hogy mekkora vagyonrész jár az önkormányzatoknak. Sajnáljuk, hogy eddig ez a vagyonrész nem került átadásra.

(15.10)

Korábban is felhívtuk a privatizációt felügyelõ miniszter figyelmét mind a frakcióban, mind pedig Százhalombattán egy önkormányzati rendezvényünkön. Reméljük, hogy ez a kérdés rövidesen megoldást talál. Az SZDSZ egyrészt örül annak, amit miniszterelnök úr elmondott, örül annak, hogy az ÁPV Rt. igazgatótanácsa is vizsgálatot rendelt el, és felhívja a figyelmet arra, hogy az ÁPV Rt. felügyelõbizottságában mind a hat parlamenti pártnak a képviselõi jelen vannak, és reméljük, hogy az ÁPV Rt. felügyelõbizottsága is hatékonyan fel fogja deríteni, hogy mi történt az elmúlt idõszakban.

Mi a magunk részérõl támogatjuk ezeket a vizsgálatokat, és a vizsgálatok eredményétõl függõen, amennyiben parlamenti vizsgálat szükséges, azt is támogatni fogjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage