Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! A lovagiasság szabályai szerint én szeretnék a miniszterelnök úr által felhasznált idõn belül maradni, és elõször egy hiányérzetrõl szeretnék beszélni. Itt az ellenség segítségével most sikerült feltalálni egy fertõzött beteget, de szó sem esett magáról a fertõzésrõl, a fertõzés folyamatának a logikájáról, hogy terjed ez tovább, miért hiányzanak a gyógyszerek ezzel a fertõzéssel szemben. Hát mindig egy-egy lámpást kell gyújtani ahhoz, hogy egy ilyen fertõzött beteget megtaláljunk? És ilyenkor kell megígérni, hogy majd vizsgálatot rendelünk?

(15.20)

Magát a fertõzõ gócot kellene már megtalálni, és az egész fertõzési tünetet kellene valahogy felszámolni. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Én most nem is képviselõként, én ügyvédként, szünetelõ ügyvédként szeretnék hozzászólni, mert kétségtelenül most jöttem rá, hogy elég gyengén ügyvédkedhettem, mert ilyen jó megbízást megtalálni... Lehet, hogy az embernek a gyomra nem vette volna be, de azért ez egy csodálatos megbízás, ami itt csak úgy kikerült, és hogyan, hogyan került ki?

Ügyvédként azért állítom, hogy valóban, ahhoz, hogy egy tényállást megismerjünk, ahhoz le kell folytatni a vizsgálatot, meg kell tudni az összetevõket, és akkor lehet majd utána nyugodtan nyilatkozni a helyzetrõl.

De azért addig már eljutottunk, hogy itt feltalálta valaki ezt a "Bokros- tõgyû", több oldalról fejhetõ tehenet. Torgyán elnök úr már rámutatott arra, hogy ezt fejte egyszer - az ÁPV Rt.-vel elég szép sikerdíj mellett szerzõdést kötött - valaki, a másik oldalról fejte a valaki által létrehozott további valakik, a kft.-k, holott az alaphelyzet az, hogy adva vannak az önkormányzatok, amelyeknek a privatizációs bevételbõl pénz jár. Nem juthatnak hozzá a pénzhez, csak ha ezeket az akadályokat legyõzték. Egyszer leadták a pénzt annak, aki közvetít, egyszer leadták a pénzt annak, aki a végállomásnál áll. Addig nincs pénz. Holott nyilván idõben, összegszerûségben ezek az önkormányzatok érdekeltek, hogy egy legális pénzhez hozzájussanak.

Azért errõl a fertõzésrõl kellett volna beszélni, hogy Magyarországon az a helyzet, hogy valaki legálisan megilletõ pénzhez csak ilyen buktatókon keresztül juthat hozzá, mert a dolognak ez a lényege, hogy ezt kellene felderíteni, hogy hogy terjedhetett ez a fertõzés, hogy eddig jutott, hogy milliós nagyságrendû összegeket lehet azoktól az önkormányzatoktól elvenni, és csak megfelelõ baksis ellenében hozzájuttatni a privatizációs bevételhez, akik egyre több feladatot kapnak, egyre nehezebb anyagi körülmények között élnek.

Teljesen egyetértek azzal, hogy egy vizsgálatot le kell folytatni, de azért erre mintha alkalmasabb lenne egy országgyûlési vizsgálóbizottság, mint a Házon belüli vizsgálat, mert nyilvánvalóan egy országgyûlési vizsgálóbizottság (A jobb oldalról bekiabálás: Így van.) a nehézségek ellenére - mert tapasztaljuk a vizsgálóbizottságok mûködését, hogy azért keresztbe lehet tenni a lábakat egy vizsgálóbizottság elõtt -, de nyilván az ÁPV Rt. felügyelõbizottsága vagy az országgyûlési vizsgálóbizottság olyan tények birtokába juthat, amelyek azért jobban rávilágítanak erre a fertõzésre.

Ígértem, csak annyit, amennyit a miniszterelnök úr beszél, köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage