Solymosi József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SOLYMOSI JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Szabó Iván képviselõ úrnak nagyon igaza van abban, hogy nem valószínû, hogy mostanában még egy atomerõmûve lesz Magyarországnak, és abban is igaza van, hogy Magyarországon egy-két hely van alkalmas, amely a másodlagos hulladékok elhelyezésére szolgálna és megfelelõ lenne. Éppen ezért azok a települések, amelyek a hulladékok elhelyezésének közvetlen környékén vannak, azok mindenképpen egy országos közérdeket teljesítenek, tehát nagyobb kockázatot is vállalnak, mint az ország más részén élõk.

Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a törvény mondja ki, hogy azok a települések, amelyek a hulladékok elhelyezésének közelében vannak, illetve az atomerõmû környékén lévõ települések valamilyen elõnyt élvezzenek azért, mert egy nagyobb feladatot vállalnak az ország energiaellátása érdekében. Erre nagyon jó példákat lehet külföldön látni és tapasztalni. Nagyon fontos lenne, ha a mindenkori költségvetéssel szinkronban lenne a törvény ilyen jellegû megfogalmazása.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a kormány egy állandó párbeszédet tartson az ott élõ lakossággal, a településekkel, mert ha ez nem történik meg, akkor - mint ahogy az elõbb már említettem, csak nem tudtam idõ hiányában befejezni - egy állandó feszültségforrást fognak jelenteni ezek a körzetek. Egy állandó politikai csata színterét fogják jelenteni, ami, úgy gondolom, hogy semmiképpen nem jó senkinek az országban. És még egyszer szeretném a figyelmet arra ráirányítani, hogy mindenképpen a tudományos kutatás eredményei alapján legyenek ezek a területek kijelölve, és ebben mindenképpen nagyon határozott kormányzati intézkedésekre, és gyors intézkedésekre van szükség.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage