Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Elnök asszony, köszönöm a szót. Elõször én is azt javasolnám, hogy célszerû lenne - ha Pokorni Zoltán egyetért vele -, ha szétválasztanánk a dolgokat. Mai délután a parlament elõtt nem a tandíjrendelet ellen, hanem a tandíj ellen tüntetnek, s furcsák azok a nyilatkozatok, amelyek az elõzõ kormánykoalíció részérõl idõnként megnyilvánulnak, amelyek egyetértenek ezzel a mai tüntetéssel, hiszen a tandíjrendelet a '93-as felsõoktatási törvényben szerepel, amit nem ez a kormánykoalíció hozott meg. Az is furcsa helyzet, (Taps a kormánypárti padsorokban.) ami itt délután fog történni, ugye, hogy a MIÉP-tõl a Munkáspártig vonulnak - reményeink szerint a fiataloknak egy kis része csak - a parlament elé, hiszen a nagyobbik és messze a többséget tömörítõ Hökosz elhatárolta magát ettõl a mai tüntetéstõl.

Hiszen azt gondolom, hogy a tárgyalóasztal mellett még nagyon sok mindent el lehet intézni. Talán azoknak, akik nem feltétlenül tudják, hogy hogy áll ez a dolog, szeretném jelezni, hogy az új tandíjrendelet 1998. szeptember 1-jével az egyetemekre, fõiskolákra belépõ hallgatókra vonatkozik, tehát nem a mostani helyzetre.

Másrészt azt is szeretném jelezni, hogy szó nincs arról, hogy bárkinek ki kellene maradni az egyetemekrõl, fõiskolákról, hanem az ellenkezõjérõl van szó. Az a tényszerû adat, amely szerint ma a társadalom elitje használja alapvetõen a felsõoktatást, az egyetemre, fõiskolára járó diákoknak több mint 60 százaléka a társadalom felsõ egyharmadában élõ családokból kerülve egyetemre, fõiskolára; egyértelmûen arra kényszerít minket, mindannyiunkat - hiszen a tandíjban elvileg egyetértenek tudomásom szerint a parlamenti patkóban ülõ pártok majd mindegyike, talán a Kisgazdapártot kivéve -, hogy járuljon hozzá a hallgató, ha tud, saját költségeihez, ne az állampolgárok mindegyike finanszírozza meg azoknak, akik tudják a saját egyetemi, fõiskolai létüket.

Ez a tandíjrendelet arra ad lehetõséget, hogy többen kerüljenek be a felsõoktatási intézményekbe és ne kevesebben, arra ad lehetõséget, hogy mindazok a családok, akik tudnak hozzájárulni az egyetemi, fõiskolai költségekhez, és úgy tanulnak a diákok - tehát nem a legjobb kategóriába tartoznak -, hiszen ez a tandíjrendelet arról is szól, hogy figyelembe lehet venni a tényleges tanulmányi eredményeket, a jól tanuló diák nem fizet az egyetemen, fõiskolán. Azt hiszem, hogy pont az ellenkezõjét fogja kiváltani, mint (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) amirõl itt szó volt. Befejezem, elnök asszony. Nagyobb, szélesebb körû hozzáférést jelent mindazoknak, akik nehéz anyagi sorson vannak. Ez ellen persze lehet protestálni bárhol, de... (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját. - Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage