Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én is egyetértek azzal, hogy célszerû különválasztani azt, amirõl vitatkozunk, magát a tandíjrendeletet, illetõleg a tandíj kérdését.

A tandíjrendeletet természetesen lehet vitatni, de természetesen lehet róla azt mondani, hogy milyen hatásai lesznek negatív vagy pozitív értelemben. Mindehhez azonban nem árt elolvasni magát a tandíjrendeletet, amelyet a képviselõtársaimnak készséggel rendelkezésre bocsátok, noha mintegy hat oldalra terjed ki, tehát fárasztó munka elolvasni, nem kétséges. Ezért aztán készítettünk egy olyan összefoglalót is szórólap, illetõleg plakát formájában, amelyik az egyetemeken, fõiskolákon megjelent, amelyben össze van foglalva, hogy valaki ne fárassza magát túlságosan hat oldal elolvasásával, ezt is készséggel mindenkinek a rendelkezésére bocsátom.

A rendelet számos kompenzációs formát ír elõ, illetõleg forma kidolgozását írja elõ. Adókedvezmény, bizonyos hitelkonstrukció, elõtakarékossági rendszer, a felsõoktatási intézményeket kötelezi különféle lehetõségek biztosítására, illetõleg korlátozza õket a tandíj kivetésében.

Mindezt el lehet olvasni a kormányrendeletben, együtt azzal, hogy bizony a rendelet szól arról, hogy a jó tanulókat kell mentesíteni ez alól, és a kevésbé jóktól kell beszedni a tandíjat, tehát ez igenis ösztönöz jobb tanulásra. Feltéve természetesen, hogy a szóban forgó intézmény óhajt jobb tanulásra ösztönözni. Én azonban úgy gondolom, hogy ebben a Házban a felsõoktatási törvény vitája során sokszor elhangzott ellenzéki részrõl, hogy az egyetemek, fõiskolák felnõttek, úgy kell õket kezelni, következésképpen a kormány ne próbáljon helyettük gondolkodni.

Ami másfelõl magát a tandíjat illeti, én Horn Gábor képviselõ úrral egyetértek. Itt ma délután nem a tandíjrendelet, hanem a tandíj ellen fognak tüntetni hallgatók, a MIÉP és a Munkáspárt részvételével, és a most ellenzékben ülõ MDF és Kereszténydemokrata Néppárt támogatásával, akiknek a kormányzása idején a tandíjat törvénybe iktatták. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage