Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tudjuk a népdalból: október 1-jén nem süt a nap Csíkban, Karcfalván. Régen ekkor volt a katonai bevonulás. Ma már más napokra esik ez, de a fiatalok hangulata ma is borongós. A magyar ifjúság veszélyeztetett helyzetben van. 5

Sajnos ez a veszélyeztetés nagyon korán, már az anyaméhben megkezdõdik. Nincs még annyira veszélyes három hónap az ember életében manapság, mint a fogantatást követõ elsõ három. Ami még tragikusabb, hogy ez a veszélyeztetés az elmúlt hónapokban fokozódott a '93-as, '94-es, szintén magas szinthez képest.

(08.50)

A Magyar Nemzetben egy közgazdász szociológus írta a következõket: A Bokros-csomag intézkedései nem egyszerûen felerõsítettek egy kedvezõtlen folyamatot, a terhességmegszakítások relatív számának növekedését, hanem ennél rosszabb történt, az a tekintetben tapasztalt korábban történtek derékba törése. A veszélyek a születések körül is nagyok, bár itt halálozási mutatóink nagyon javulnak, de még mindig rosszabbak, mint a környezõ országokban.

Azokat, akik ezt túlélték, a szegénység fenyegeti. A gyermekek 45 százaléka létminimum alatt él. Ha eljutnak az iskolás korig - a megszületettek szerencsére többségben eljutnak -, akkor az iskoláztatás költségei jelentenek egy újabb, hatalmas terhet a családoknak. De nagyobb baj is van. A lágymányosi önkormányzat nemrégiben felmérte az iskolák veszélyeztetettségét és azt tapasztalta, hogy kétharmada az iskoláknak veszélyeztetett, növekszik a gyermekek elleni és - tragikusan - a gyermekek általi bûncselekmények száma. Kamaszkortól kezdve pedig számítani kell a kábítószer pusztítására is.

Mindezen pusztító hatások nyomán nemsokára a korosztályok létszáma fogja megszabni a munkavállalók számát, nem pedig a munkanélküliség lesz a legfõbb faktor.

A napokban szóltak a híradások a Világbank gazdasági prognózisáról, mely két komoly bajt említett Magyarországgal kapcsolatban. Az egyik, hogy gazdasági növekedésünk nem éri el az egyébként világszerte kicsit látható fellendülés szintjét. A másik, hogy nagyon súlyos demográfiai problémákkal kell megküzdenünk.

Világszerte a nyugdíjrendszerek kénytelenek szembenézni azzal, hogy a mai népesedéspolitika a fejlett országokban nem a túlnépesedéssel, hanem a létszám csökkenésével kell szembenézzen.

A költségvetési hiány okait sokszor vizsgáltuk. A népességfogyás okai közül ki kell emelni a magzati élet tiszteletének hiányát. Az 1960-as években lezajlott hatalmas abortuszhullám nem múlt el maradéktalanul a tudatokban. A napokban fejezõdött be egy nemzetközi konferencia, amely rámutatott arra, hogy a magzat és az anya között rendkívül szoros a kapcsolat, átadódnak a hangulatok, az érzelmek, egy valódi emberi élet körvonalazható.

Sokan láthatták a televízióban néhány évvel ezelõtt, miként menekül a lehetõ legtávolabbi szögletbe az õt elpusztítani szándékozó mûszer elõl a magzat. Bizony, a még meg nem született gyermeknek is jár az a törõdés, védelem és tisztelet, mint ami a már megszületetteknek. A születések és fogantatások ügye minden ember legbelsõbb magánügye, egyben az egyik legfontosabb közügy.

Közös igyekezettel tegyünk hathatós lépéseket egy abortuszmentes, gyermek- és ifjúságbarát Magyarországért.

Öt pontban foglalom össze azt, amit úgy gondolom, hogy jó lenne megtenni.

Törvényeink hatásvizsgálatakor ne csak a költségvetésre, ne csak a gazdaságra gyakorolt hatásokat, hanem a születésszámra és egyáltalán az ifjúság helyzetére gyakorolt hatásokat is elemezzük ki.

Az iskolákban - a magzatvédelmi törvény szellemének megfelelõen - tanítsuk meg, hogy az élet a fogantatáskor kezdõdik, védendõ és tiszteletre méltó.

Javítsuk ki gyorsan azt, amit az 1995-ös és az azt követõ megszorító intézkedések ezen a téren rontottak.

Fordítsunk itt a parlamentben nagyobb figyelmet a kábítószer-ellenes küzdelem hatékonnyá tételére.

Végül: értsük meg a fiatalok gondjait, értsünk velük szót. Ma ide fognak jönni megbízottjaik a parlament elé. Azért jönnek, mert bíznak abban, hogy megértjük és enyhítjük gondjaikat. Ne jöjjenek hiába. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

6

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage