Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A mai hozzászólásom a pincehelyi problémák után a második részét képezi az ágyszámcsökkentésrõl szóló törvény végrehajtásának. Tartok attól, hogy további részek következnek majd. Nos, önök, kormánypárti képviselõtársaim, minden szakmai ellenvetés és vita ellenére megszavazták azt a törvényt, amelyik ágyszámnormákat ír elõ és ágyszámcsökkentést irányoz elõ. Nézzük ennek, a törvény végrehajtásának a következõ fejezetét! Borsod-Abaúj- Zemplén megyében döntés született arról, hogy az edelényi kórház bezárásával lehet megoldani a megye ágyszámcsökkentését.

Vizsgáljuk meg, mi is a helyzet! A törvény arról szól, hogy ha bizonyos ellátási formákban a kapacitás magasabb, mint a törvény által megszabott, akkor ágyszámot kell csökkenteni. Kedves képviselõtársaim, szó nincs errõl: az edelényi kórház tüdõgyógyászati osztály alatta van, illetve benne van éppen az elõírt kapacitásban. Arról szól a törvény, hogy az aktív ellátás rovására a krónikus ellátásnak növekednie kell. Kedves képviselõtársaim, ebben az esetben 80 krónikus ágy bezárásáról is döntenek. Szól a törvény arról, hogy meg kell felelni bizonyos szakmai minimumfeltételeknek. Kedves képviselõtársaim, a kórház megfelel ezeknek a szakmai minimumfeltételeknek. Sokat beszéltek arról, hogy ennek az egész változtatásnak az alapelve az, hogy az egészségügy gazdaságosabban mûködjön, jobb legyen az ágykihasználtsága. Kedves képviselõtársaim, az edelényi kórház ágykihasználása 90 százalékos. Nincsenek hiányai, sõt, szinte nyereségesnek tekinthetõ.

Mirõl szól akkor ez a döntés? Hiszen ez a döntés az önök által megszavazott törvény következménye. Nézzünk csak mögé! Ez a kórház 400 ezer ember tüdõgyógyászati ellátását végzi 114 ágyon. Borsod-Abaúj-Zemplén megye a második legfertõzöttebb megye tébécé szempontjából. Borsod-Abaúj-Zemplén megye az ország második legnyomorultabb megyéje, munkanélküliség, alkoholizmus - és sorolhatnám tovább. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az egyik legmagasabb a tüdõrák-halálozás, és nyugodtan mellétehetjük a krónikus tüdõbetegségek, krónikus légúti betegségek magas számát.

Tisztelt Képviselõtársaim! 114 tüdõgyógyászati ágy bezárásáról van itt szó. Ehelyett ajánlottak ötvenet majd a megyei kórházban, de ha 114 ágyon 90 százalék az ágykihasználás, akkor 50 ágyon vajon mennyi lesz, kedves képviselõtársaim? 180 százalék? Kérdezem, mit fog tenni a Népjóléti Minisztérium, hogy az ilyen döntések ne következzenek be? Hol van a Népjóléti Minisztérium egészségpolitikája? Mit mond a megyei tiszti fõorvos, aki felelõs Magyarország epidemiológiai, járványügyi helyzetéért?

(09.30)

Mit mondanak a szakmai kollégiumok? Vajon helyesnek tartják-e ezt a döntést? És vajon ki szólhat még ebbe bele, hiszen a törvény alapján - ha a megyében a megyei önkormányzatok között megegyezés születik -, akkor arra meg kell kötni az Egészségbiztosítási Pénztárnak a szerzõdést?

Tisztelt Képviselõtársaim! Ezt a törvényt önök megszavazták. Mi a viták során elmondtuk: ez a törvény rossz, mert ilyen döntéseket eredményezhet. Tisztelt Képviselõtársaim! Gondolkozzanak el azon, különös tekintettel miniszter úrra, akinek ismernie kell ezt a megyét.

Vajon ezekkel a döntésekkel lehet Magyarország egészségügyi ellátását jobbá tenni, ahogy elmondták oly sokszor? Vajon ezektõl jobb lesz? És mi lesz helyette? És még valami nagyon fontos dolgot. Tisztelt képviselõtársaim, legyenek tisztában vele, hogy a Népjóléti Minisztérium nem ismeri azokat az adatokat, aminek alapján nyilatkozik. Mert államtitkár úr legutóbb elmondta Pincehellyel kapcsolatban, hogy eddig sem volt akut ellátás.

Nos, tisztelt államtitkár úr, ez nem igaz. Ebben a kórházban az ágykihasználás a négy megyei kórház közül a harmadik, nem a negyedik. Ebben a kórházban az ápolási idõ jobb, mint más, a megyében megtalálható kórházakban. Hatszáz mûtét történt ebben a kórházban, tisztelt államtitkár úr, coronaria- õrzõ van, és sorolhatnám tovább. És nem adtak választ arra a kérdésre, hogy mi lesz a betegekkel ott, mi az a konkrét program, és hol van rá a pénz, ahol a legközelebbi kórház 52 kilométerre van. Ez már két eset, tisztelt képviselõtársaim. A többi még csak érik.

De gondolkozzanak el azon, mi az eredménye az ilyen, fejetlenül és átgondolatlanul meghozott törvényeknek. És nagyon kíváncsi vagyok, hogy a 13 Népjóléti Minisztérium hogyan fogja teljesíteni az egészségpolitikai kötelességeit. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage