Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Nem nekem szólt. Akkor másnak se szóljon. Elnök úr, folytatom, jó?

Képviselõ Úr! Ön ugyanúgy tudja, mint én, legalábbis feltételezem, hogy tudja, hogy sem a kenyér, sem a liszt nem hatósági áru, szabadáras termék. Hát ennyit bizonyára tud. Szabadáras termék, és nem a kormány dönti el, hogy hogyan alakuljon ennek a terméknek az ára. Ez az egyik dolog.

A másik: ugyanakkor azt is kell hogy tudja, hiszen itt hangzott el tájékoztatás, a magyar Országgyûlésben, hogy a kormány indokolatlannak tartotta azt az áremelési hullámot és szándékot, amelyet a kenyérrel, liszttel kapcsolatban tavasszal, nyáron egyesek elhatároztak. És azt mondtuk, hogy minden rendelkezésre álló eszközt - már ami a kormány rendelkezésére áll - alkalmazunk ennek a hullámnak a megfékezésére. És beszámolt itt a kormány képviselõje arról, hogy milyen intézkedések történtek, amelyeknek meglett az eredménye, mert nem emelkedett tovább - vagy nagyon mérsékelt módon - a 51 kenyérnek az ára. Intervenciós eszközökkel a jövõben is fogunk élni, hangsúlyozom, olyanokkal, amelyek a kormány rendelkezésére állnak.

A harmadik elem, amit alá szeretnék húzni, a következõ. Számomra nem az a döntõ, hogy '96 végén 90 vagy 100 vagy 120 forint lesz a kenyér ára, hanem az, hogy a nyugdíjasok és a bérbõl és fizetésbõl élõk meg tudják-e fizetni ennek a kenyérnek az árát vagy sem. Ez az alapvetõ fontosság. És tessék megnézni a '97-es költségvetési tervezetünket majd, amely egyértelmûen mutatja, hogy igenis karban akarjuk tartani a nyugdíjakat és a béreket, hogy meg tudják fizetni a magasabb árú kenyeret is.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage