Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Egy nagyon fontos kérdést tett fel, hiszen ez a kérdés ma is aktuális, tegnap is az volt, és úgy tûnik, hogy a következõ, rövid idõszakban is az lesz, hogy a munkaerõpiac kihívásainak, késõbb majd az európai integrációs követelményeknek a hazai munkaerõ mennyire lesz képes eleget tenni. Hogy a képzés az esélyt jelent, vagy esélyeket von el az egymást követõ generációktól.

Én úgy vélem, hogy a önkormányzatok az önkormányzati törvény alapján ebben a kérdésben is önállóan, szuverén módon kell hogy eljárjanak. A kormányzat, a munkaügyi kormányzat a feltételrendszerben, a finanszírozásban és a szakmai együttmûködésben - tehát ezen a három területen - tud befolyást gyakorolni, és akar is befolyást gyakorolni.

Ami a szabályozást illeti, képviselõ úr is utalt rá, hogy éppen most van a Ház elõtt a szakképzés hozzájárulási rendszerérõl, fejlesztésérõl szóló törvény, amelyik is azt célozza, hogy a munkaadók, a munkaerõpiac meghatározói és szereplõi legyenek képesek a hozzájáruláson keresztül közvetíteni a munkaerõpiac igényeit a szakképzés irányában. Magyarán, akik fizetik a zenészt, rendelhessék meg a zenét, vagy legalábbis befolyásolhassák a szakmastruktúra alakulását.

A második: a szakképzési hozzájárulás, a finanszírozás. Itt arról van szó, hogy mi egyrészt európai programokat próbálunk közvetíteni a szakképzés fejlesztésében, ilyen a Leonardo-program, ami jövõ év januárjától indul, másrészt pedig korábban a világbanki program keretében - mintegy 30 millió dolláros keretben - már eddig is segélyprogramokat vontunk be a szakképzés strukturális fejlesztésébe.

Arról van szó a szakképzési hozzájárulás újraszabályozásában, hogy egyrészt eszközrendszerrel, másrészt forrásokkal járuljunk hozzá ahhoz, hogy a munkaadók pénzügyileg is befolyásolhassák a szakképzés új rendszerét. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Az utolsó momentum pedig a Nemzeti Szakképzési Intézet és az önkormányzatok együttmûködése, ez jelenti a szakmai segítségnyújtást. Köszönöm türelmét, elnök úr.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage