Iványi Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

IVÁNYI TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Ismeretes, hogy a mozgáskorlátozottak személygépkocsi- vásárlásához az ár 60 százalékának, de legfeljebb 250 ezer forintnak megfelelõ értékû utalványt igényelhetnek, ami komoly segítséget jelenthet a közlekedéssel kapcsolatos problémáik megoldásában.

(14.10)

Az utalványok beválthatóságának határideje napokon belül lejár. Ez a támogatási forma csak részben tudja elérni a célját. Az érintettek sorozatos visszaéléseket vagy legalábbis komoly problémákat jeleznek az utalványok beváltásával kapcsolatban. A probléma lényege a következõ. Tudvalévõ, hogy a mozgáskorlátozottak általában használt autót vásárolnak, amelyet csak kereskedõn keresztül, számla ellenében tudnak lebonyolítani. A '96 januárjától hatályos áfatörvénynek a használtcikk-kereskedelemre vonatkozó részébõl, amely szerint a felvásárló jogosult az áfát visszaigényelni, kimaradt a személygépkocsi.

Mindez azt eredményezi, hogy a kereskedõk, mivel az áfát nem tudják visszaigényelni, az általában 250 ezer forintot érõ utalványt csak 120-150 ezer forint értékben váltják be. A megoldás talán az lehetne, ha a kereskedõknek csak közvetítõként kellene az akcióban részt venni, illetve nyilván az lenne a legteljesebb megoldás, hogyha az utalvánnyal vásárolt használt gépkocsik áfamentesek lehetnének.

Kérdezem a miniszter urat, hogy mit tehet a kormány a kialakult helyzet orvoslása, megszüntetése vagy kompenzálása érdekében, hogy ne olyan helyzet álljon elõ, amikor a bal kéz visszaveszi, amit a jobb adott? Várom miniszter úr válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage