Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ön kettõs minõségben fog most válaszolni a kérdésemre, azonnali kérdésemre, hisz a térség országgyûlési képviselõje. Az ÁPV Rt.-t felügyelõ miniszterhez, Suchman úrhoz tettem volna fel a kérdést, tudniillik az ÁPV Rt. mint többségi tulajdonos a Magyar Villamos Mûvekkel együtt lemondott - úgy érezzük, lemondott - az egykori bányászváros, szocialista bányászváros, Oroszlány jövõjérõl. Mi is történt? Az elõzmények: 1996. augusztus 15-én, mint ön elõtt is ismeretes, a Vértesi Erõmû igazgatósága összehívta a közgyûlést, és augusztus 15-én a Vértesi Erõmû Rt. központját áthelyezik Tatabányára.

Az a furcsa helyzet állt elõ, hogy a Tatabányai Energetikai Kft., amely évek óta tartósan veszteséges, idén is több száz millió forint a vesztesége, már az elsõ félévben, míg a Vértesi Erõmû, mert ugye, központja Oroszlányban található, és az oroszlányi barnaszénre települt ez az erõmû, szerény, de mégiscsak nyereséggel mûködik. Oroszlány lakosságából körülbelül 3500 embert érint az erõmû és a bányászat. És most a város és az önkormányzata is, a polgármester úr kivételével, aki szocialista párti és nem vett részt ezen az említett közgyûlésen, a közgyûlés, az ökormányzat meg is rótta ezért a polgármester urat, tehát lemondott - úgy érzik Oroszlány lakosai - ön is, tisztelt miniszter úr, és az egész Szocialista Párt lemondott Oroszlány jövõjérõl azáltal, hiszen a mûszaki értelmiség ellehetetlenül. A központ áttelepítése körülbelül 100 millió forintba kerül. Tehát ez egy, gazdaságosság szempontjából is megkérdõjelezhetõ döntés, és egyáltalán értetlenül állnak az emberek, többek közt az ön magatartása elõtt is, hiszen a bányásznapon, augusztus 28-án, mikor már ismeretes volt a közgyûlés döntése, ön ígéreteket tett, de valójában semmilyen konkrét intézkedést nem tett. Többek közt még az önkormányzat döntéséhez csatlakozott.

Tehát várom miniszter úr válaszát, lemond-e a Szocialista Párt, és ön is, szocialista miniszter, a szocialista bányászváros, az egykori szocialista bányászváros jövõjérõl? Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage