Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Már megint Borsod-Abaúj-Zemplén megye problémái, mondhatnák képviselõtársaim. Részben talán igazuk is lenne, de az a súlyos problémakör, az elmaradottság, a munkanélküliség, ami az elmúlt két évben csak fokozódott, nem lehet szó nélkül elmenni emellett.

Horn Gyula miniszterelnök úr - 1994-ben - egyik lényeges választási ígérete Miskolcon így hangzott el: "Új munkahelyeket teremtünk, különösen a válság sújtotta régiókban." Nos, azóta nem sok minden történt, és az emberek várják az új munkahelyeket. De azért mégis történt valami: növekedett a munkanélküliség az elmúlt hónapokban, a szegénység, az önkormányzatok eladósodása, az edelényi kórház bezárására tett intézkedések, a diósgyõri, az ózdi, a sátoraljaújhelyi munkások sorozatos elbocsátása és a gyár folyamatos leépítése.

A megye válság sújtotta régió, de most már mondhatnám azt, hogy "kormány sújtotta" régió is. A regisztrált munkanélküliek száma július-augusztus hónapban nagymértékben növekedett, és ez a tendencia folytatódik az elkövetkezendõ hónapokban az elõrejelzések szerint. A megye majdnem mindegyik kis térségében a fõ tendenciának megfelelõen emelkedett a nyilvántartott munkanélküliek száma.

Az átlagosnál számottevõen nagyobb a növekedés. Szinte már aggasztó Putnok, Edelény, Sátoraljaújhely, Bodrogköz, Hegyköz, Szikszó, Gönc és Encs térségében, ahol majdcsak 30 százalékos a nyilvántartott munkanélküliek száma. Augusztus hónapban csökkent a munkanélküli-ellátásban részesülõk száma is, de egyre többen veszik igénybe a szociális jellegû jövedelempótló támogatást, amely mintegy 58 százalék az összlétszámhoz viszonyítva.

Ami a legszomorúbb: a pályakezdõ munkanélküliek száma jelentõsen növekedett az elmúlt két hónapban. Létszámuk mintegy 5700 fõ. És ami a legrosszabb: minimális az esélye a munkahelyhez való jutáshoz ezen fiataloknak.

Kérdezem miniszter urat, mit tesznek vagy mit tettek a megye munkanélküliségének csökkentése érdekében? Várom válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage