Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen elnök úr, és tudomásul vettem, hogy a miniszter úr halaszthatatlan közfeladatát látja el, amikor a diákok itt nyilván várnak a miniszter úrra, a tüntetõ diákok.

A kérdésem arról szól, hogy hogyan és hol laknak a diákok, hiszen most, szeptember végén már minden felsõoktatásban tanuló diák számára kiderült, hogy kap-e kollégiumi vagy diákszállói helyet avagy sem. Vasárnap az államtitkár úr elmondta, hogy a 70 ezer jogosult diákból 40 ezer számára tudják biztosítani a kollégiumi szállást, a többiek persze természetesen albérletben vagy bárhol máshol lakhatnak.

Ez a szám, sajnálatos módon, úgy gondolom, hogy nem igaz. Mert számomra nagy öröm volt, hogy a miniszter úr elmondta, hogy az Internettel fogják megajándékozni az iskolákat. Az Internetben az olvasható jelen pillanatban is, mai dátummal, hogy a diákoknak 33,5 százaléka kap csak a felsõoktatásban kollégiumi lehetõséget. Én úgy hiszem, hogy ez egy rendkívül rossz arány, és úgy hiszem, hogy ez csak az egyik oldala a kérdésnek. A másik oldala, hogy hogyan laknak ezek a diákok, hiszen a felsõoktatásban élõ kollégisták értekezlete szerint ma már számos kollégiumban a felsõ emeleten csak úgy lehet élni, ha mellette lavórok, vödrök vannak kiállítva, hiszen folyamatosan beázott a tetõ. Mindezért alig 3500 forintot kell ma fizetni. De államtitkár úr azt is elmondta, hogy 11 000 és 15 000 forint körül van a kollégiumi díj, és - sajnálatos módon - a jövõ évtõl kezdve lehet, hogy nem tudnak ilyen olcsó kollégiumokat biztosítani.

Az a kérdésem, hogy mit kíván tenni a mûvelõdési tárca, mit kíván tenni azért, hogy a diákok valóban emberi módon lakhassanak, és hogy a szülõk mindezt ki tudják fizetni? Várom államtitkár úr válaszát. (Gyér taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage