Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Kezdhetem azzal, hogy magam is módfelett sajnálom, hogy ez a találkozó elmaradt nyilván, hogy elsõdlegesen azon oknál fogva, hogy a parlament azt a módosító indítványt - amit ön említett - nem tudta támogatni. Nyilván ennek is megvolt a maga oka. Viszont, ami a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, illetve annak kuratóriumának döntésével kapcsolatban hangzott el, engedje meg, hogy egy lényeges dologban pontosítsam.

Elõször is: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az nem a Népjóléti Minisztériumhoz tartozik, hanem egy teljesen önálló törvény, illetve kormányrendelet által létrehozott közjellegû alapítvány, amelynek az elnöke a mindenkori népjóléti miniszter, de amelynek 12 kuratóriumi tagja közül hatot a szakszervezetek, egyet a munkaadók delegálnak, és öt tagot pediglen - velem együtt - adott esetben a kormányképviselõk tesznek ki.

Szeretném képviselõ urat arról is tájékoztatni, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriuma nem szavazott meg támogatást a hadirokkantak világtalálkozójára, mert erre nincs is igazából jogosítványa. Hiszen ez az üdülési alapítvány szociális jellegû üdültetéseket támogat, és amikor Leskó úr, az országos szervezete elnöke engem április 2-án megkeresett, már április 70 4-én megszerveztem azt a találkozót, amely Leskó úr és az alapítvány vagyonkezelõ szervezetének a vezérigazgatója között kellett hogy létrejöjjön. És amelyben felkínáltuk azt a lehetõséget, amelyet az alapítvány tud biztosítani, nevezetesen 700 fõ számára kedvezményes üdültetési lehetõséget, tehát találkozási lehetõséget. Pontosan ugyanazokkal a feltételekkel, amellyel bármilyen szociálisan rászorult ezeket a kedvezményeket igénybe veheti, azaz természetbeli támogatással, méghozzá 50 százalékos természetbeni támogatással.

Képviselõ Úr! Ezt követõen egészen a legutóbbi idõkig levélváltásoknak a tömkelege zajlott, amelyet adott esetben szívesen a rendelkezésére tudok bocsátani. Ezek arról tanúskodnak, hogy még a mai napig is, hiszen a gyulai Erkel Hotelnek az üzemigazgatója - ahol eredetileg tervezték volna ezt a találkozót - fönntartja továbbra is azt az ajánlatát, hogy az alapítvány által törvényileg biztosított kedvezményeket a találkozó 700 fõre jelzett vendégköre számára tudja biztosítani. De nem tud - mert erre törvényes lehetõsége nincs - effektív, kifejezetten anyagi támogatást biztosítani a találkozó résztvevõi számára.

Én kérem, hogyha ön tud arra hatni, akkor értesse meg a nagyra tisztelt, nagyon becsült országos elnökséggel is, hogy a lehetõségeinken belül tudjuk támogatni az ügyet. Azt meghaladó lehetõségekre, ismétlem, jogilag sincs igazában módunk.

Kérdésében van egy másik, interpellációjában volt egy másik kérdés, amely ugyan a honvédelmi tárcához tartozik, és az általuk adott információk alapján, ha megengedné, én válaszolnék. És hát elsõsorban a hadigondozás, illetve a hadiárvák támogatásával kapcsolatban vet föl problémákat.

Tény, hogy a hadigondozásról szóló törvény kimondja, hogy a volt hadiárvák részére megállapított, egy összegû térítés folyósítása '95. január 1-jével esedékes. Sajnálatos, de azt kell hogy mondjam, hogy a törvény e pontját a Magyar Köztársaság '95. évi költségvetésérõl szóló '94. évi törvény 1996. január 1-jére, majd a '96. évi költségvetés pedig '95. január 1-jérõl '97. január 1-jére módosította.

Nos, öröm talán, és jó mondani, hogy a '97. évi költségvetési törvény tervezete most már nem tartalmaz további idõponteltolást ezzel kapcsolatosan.

Ezen nyugodtan mondhatom, hogy - amennyiben a parlament is el fogja fogadni a költségvetést -, akkor az a 6000 volt hadiárva, akik jogerõs államigazgatási határozattal rendelkeznek a támogatás megítélését illetõen, a jövõ év elején egy összegben megkapja a térítést, amit a korábbi törvény számukra biztosított.

A hadigondozásról szóló törvény módosítását a honvédelmi tárca végzi, és a törvénytervezet közigazgatási egyeztetése már be is fejezõdött.

(15.30)

Az átdolgozott - és az észrevételeket is tartalmazó - tervezet néhány héten belül a kormány, majd ezt követõen a parlament elé kerülhet.

Mindezek figyelembevételével kérem képviselõ urat válaszom elfogadására. Köszönöm figyelmüket. (Taps a teremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage