Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön számos interpellációt nyújtott be az elmúlt hetekben hozzám, és mindegyik interpellációban azt kívánja sugallni, hogy ebben az országban olyan rettenetes közállapotok vannak, hogy itt már akár élni sem érdemes.

Ugyanakkor azonban a rendelkezésre álló adatok azt bizonyítják, hogy noha a bûnözés valóban növekszik, és e tekintetben tendenciájában követi - sajnos - az európai trendeket, ugyanakkor azonban az nem igazolódik, hogy olyan közállapotok lennének ebben az országban, mint amilyenekrõl ön rendszeresen beszámol.

Így például 1996 elsõ félévében kistelepüléseken, tanyán összesen öt alkalommal történt emberölés, a legsúlyosabb bûncselekmény, hiszen ezt említette ön is a felszólalásában. Ebbõl egy, sajnos, csecsemõgyilkosság volt, a szülõ követte el; a maradék esetekbõl háromnak a tetteseit a rendõrség felderítette. Egy esetben, egynéhány hónapja történt esetben, valóban folyik még a nyomozás.

Nem igazolják egész egyszerûen az ön adatait, az ön állításait azok az adatok, amelyek rendelkezésünkre állnak. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne kellene fokozni az erõfeszítéseket annak érdekében, hogy a bûnözés növekedését lassíthassuk, esetleg megállíthassuk, netán a bûnözést visszaszoríthassuk arról a kétségtelenül magas értékrõl, amelyet '90 és '95-96 között egyébként elért.

Ami a külföldiek által Magyarországon elkövetett bûncselekményeket illeti: már eleget szerepelt a parlamentben, hogy 1995-ben összesen valamivel több, mint 500 ezer bûncselekmény vált ismertté. Ebbõl mintegy ötezer bûncselekményt követtek el külföldiek az országban.

Nem igaz tehát az az állítás, hogy a külföldiek Magyarországra bûnt elkövetni jönnek. Nagyon szerencsétlen dolog lenne számos szempontból, ha a külföldieket emiatt kizárnánk abból a lehetõségbõl, hogy Magyarországra látogassanak. Persze az is tény, hogy ezeknek a bûncselekményeknek egy része különös kegyetlenséggel elkövetett, többnyire leszámolásszerû bûncselekmény, amely a közvéleményt rendkívüli módon irritálja.

Másrészt az is tény, hogy a határainkon keresztül számos olyan bûncselekmény elkövetése történik, amely leginkább a feketegazdaság, a gazdasági bûncselekmény témakörébe tartozik. Éppen ezért számos intézkedést tettünk már annak érdekében, hogy elsõsorban a keleti határaink mentén az ellenõrzést fokozzuk.

1994-95-ben történt a határõrség elhelyezkedésének átrendezése, a nyugati határokról bizonyos erõk átcsoportosítása a keleti határokra. Több intézkedést tett a kormányzat a megfelelõ ellenõrzés fokozására. Igaz ez a vám- és pénzügyõrség tevékenységére, igaz ez a határõrség tevékenységére mind a határállomásokon, mind a zöldhatárokon.

Nekem mégis azt kell mondanom mindezzel együtt, hogy nincs szükség arra, hogy az idegenrendészeti törvényt e tekintetben megváltoztassuk. Az idegenrendészeti törvényünk egy európai szintû jogszabály. Nagyon helyes hogy ilyen, és nincs szükség olyan intézkedésekre, amelyek bárkit - akkor, amikor a határainkat át kívánja lépni - hátrányos helyzetbe szorítana.

Az azonban kétségtelen itt is, hogy fokozni kell az erõfeszítéseket annak érdekében, hogy azokat, akik bûncselekmény elkövetésének szándékával jönnek Magyarországra, felismerjék, és már a határon visszatartsák. Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage