Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Miniszter úr nem a kérdésemre válaszolt. Tudniiliik a szervezett bûnözés mellett egyre inkább felüti a fejét az országban a szociális bûnözés. Kialakult egy gazdag réteg, amely meg tudja fizetni az õrzõ-védõ kft.-ket. A tanyákon, a falvakban, a vidéken élõ elszegényedett tömegek viszont nem tudják megfizetni ezt. Õk csak rettegnek általában, miniszter úr. Szegényjogon kérnének az önkormányzattól és a rendõrségtõl védelmet, amit nem kapnak meg. 76

A sajtó nap mint nap hírül adja, hogy tolvajok, rablók fõleg az idõs emberekhez törnek be a busás haszon reményében. Ha nem találnak semmit, bosszúból ölnek is. Mindent elvisznek, ami mozdítható. Az udvarból éjszaka a hívatlan látogatók elviszik az aprójószágot. A zártkerti tolvajlások mindennaposak, miniszter úr. A mezei lopások annyira elszaporodtak, hogy állandóan õrizni kell a termést, mert kiveszik a krumplit a földbõl, miniszter úr. Aggasztó méreteket öltött a falopások elterjedése. Egyszóval a tanyákon, falvakban is elszabadult a pokol.

Nem hallottunk arról, hogyan kívánják bevonni az ügy megoldásába a társadalmat. Az idõs emberekrõl a falugondnoki rendszer lenne hivatott gondoskodni, amit még az elõzõ kormány állított fel. Nem hallottunk arról, hogy ez a kormány hogyan szándékozik továbbfejleszteni a falugondnoki rendszert, miniszter úr. Miért pont egy szociális érzékenységgel dicsekvõ kormány nem tesz ebbe az irányba semmit.

Nem hallottunk arról, hogy milyen segítséget ad a tárca az önkormányzatoknak a polgári önvédelmi szervezetek kialakításában. Ezen szervezetek éjszakai jelenléte a rendõrséggel együtt visszariasztaná a tolvajokat, rablókat, miniszter úr. A körzeti megbízottakon kívül számíthatnak-e a szociális dolgozók az ebédkihordók segítségére, akik elsõként észlelhetik a problémákat az idõs embereknél.

(16.00)

Nem hallottunk arról, hogy mit tett a tárca a munkanélküliek (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) - köszönöm elnök úr, rögtön befejezem, még egy mondat - a munkanélküliek, a cigány lakosság számára a szociális földprogram országos kiteljesítése érdekében. (Zaj a bal oldalon.) Ahol ez beindult, ott csökkent a bûncselekmények száma. Miniszter úr, ezekrõl nem hallottam semmit, ezért nem tudom elfogadni a választ. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage