Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! Való igaz - és hadd ismételjem meg -, hogy a népjóléti miniszter valóban nem képes befolyásolni ezt a döntést, és ha képes lenne is, el kellene ettõl tekinteni, mert törvénysértést követne el, ezt ön nagyon jól tudja. Mégis akkor mi lehet a valóságos helyzet? Hol születnek a döntések? Most itt egy olyan sajátos helyzetrõl van szó, hogy az edelényi kórház és egy másik kórház, amely ugyancsak döntõen pulmonológiai ellátást végez - Miskolcon a Szent Ferenc Kórház -, egyaránt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartásában, irányítása alatt áll.

Tehát egy racionalizálási döntés akkor is megtörténhet, ha a megyei egyeztetõ fórum ehhez tulajdonképpen a hozzájárulását nem adja vagy netalántán, mondjuk, ez ellen másoknak kifogása van. Tehát egy önkormányzat irányítása alá tartozó két intézménynek bizonyos összevonásáról van szó, amely sok-sok racionalitást takar, véletlenül azért tudom, ugye, mert arról a vidékrõl származom, hiszen a miskolci Szent Ferenc kórházban a pulmonológiai ellátás bõvítése megoldható, ugyanakkor szakorvoshiány van. Az edelényi kórház, ahol pedig szakorvoscsoport van, egy az egyben átmehet ebbe a bizonyos Szent Ferenc Kórházba, a belgyógyászati ellátást pedig a 17 kilométerre lévõ Kazincbarcika átveheti.

Egy dologra hadd hívjam fel a figyelmet, tisztelt képviselõ úr! Idáig a pulmonológiai ellátás tekintetében például Szerencs Edelényhez volt kapcsolva, 81 tehát azok a betegek, akik ebbe a kórházba mentek, átutaztak Miskolcon és elmentek Edelénybe. Akik pediglen mondjuk Ózdról voltak odakapcsolva, azok pediglen leszálltak Kazincbarcikán, megvárták, amíg jön az edelényi busz, és elmentek tulajdonképpen megint csak Edelénybe. Ezzel gyakorlatilag a betegáramlás is racionálisabbá tehetõ, és nem utolsósorban Edelényben nem bezárásról van szó, hanem egy átalakításról, amely a járóbeteg-szakellátást és egyben a szociális ellátást is pozitívan érintené. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ennyit tudok elmondani önnek. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage