Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Én azért úgy látom, hogy a megtett intézkedés, ha úgy tetszik, sújtotta az olajmaffiát, tudniillik kihúzta a talajt az alól, hogy kihasználják a kettõs árból következõ visszaélési lehetõségeket. Természetesen azon lehet vitatkozni, hogy a ma kialakított - vagy jelenleg is mûködõ - rendszer milyen elõnyökkel és milyen hátrányokkal jár. Én készséggel elismerem, hogy itt tökéletes megoldást nyilván nem fogunk találni. Az is biztos, hogy - legalábbis az én véleményem szerint - még rosszabb helyzetet eredményeznénk, ha visszaállnánk valamiféle utalványos rendszer mûködtetésére. Ezt már nagyon jól kitapasztaltuk, hogy micsoda visszaélési lehetõségeket nyit.

Tehát alapvetõen azt tudom mondani, hogy a mi szándékaink szerint a továbbiakban is - tehát '97-ben is - fennmaradna az a támogatási rendszer, ami itt az utolsó idõszakban mûködött, tehát nem azzal a gyermekbetegséggel, ahogyan indult a dolog. Ez a támogatási rendszer alapvetõen arra alapoz, hogy a helyi önkormányzatok, a települési önkormányzatok vannak abban a helyzetben, hogy igazán fel tudják mérni, hogy kinek milyen támogatás nyújtása a jogosult, a célszerû, az indokolt, ezt semmiféle központi, automatikusan mûködõ rendszer nem tudja megcsinálni, sõt vélelmezhetõ, sõt biztos, hogy a helyszínen ezt jobban lehet. Tehát a '97-es költségvetési javaslatban is az az elgondolásunk szerepel, hogy az önkormányzatok megkapják az ehhez szükséges pénzeket, és az önkormányzatok utána eldöntik, hogy mennyit adnak ebbõl, illetve esetlegesen kiegészítik a saját forrásaikból valamivel az egyes polgároknak. 82

Természetesen az egy külön vita, hogy mennyi legyen a költségvetésben az erre vonatkozó összeg, ugye erre lesz egy javaslata, illetve van egy javaslata a kormánynak, nyilván a költségvetés vitája keretében ezt majd át fogjuk tekinteni, hogy ez az összeg jó-e nekünk. Az a véleményünk, hogy tudja a problémát kezelni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage