Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Rendkívül súlyos ügyben voltam kénytelen szót kérni. Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányának 19. § (1) bekezdése értelmében a Magyar Köztársaság legfelsõbb államhatalmi és népképviseleti szerve az Országgyûlés.

(16.30)

Az Országgyûlés munkáját azonban, úgy tûnik, rendkívül súlyos helyzet veszélyezteti. Márpedig a Magyar Köztársaság alkotmánya külön foglalkozik azzal a helyzettel, amikor az Országgyûlés akadályoztatása szóba kerülhet. A Házszabály 19. § (1) bekezdése pedig egyenesen az Országgyûlés elnökének feladatkörébe utalja az Országgyûlés rendjének és biztonságának fenntartásáról való gondoskodást.

Ezen alkotmányos rendelkezések és házszabályi rendelkezések közlése mellett kénytelen vagyok tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy a most kapott értesítés szerint, nemcsak körülvette a házat a BM Rendõri Ezred, és a kommandó alakulatai vannak ott, továbbá a BRFK közbiztonsági egységei, valamint több tucat civil ruhás nyomozó, hanem a Házat is megszállták rohamrendõrök és közbiztonságiak. Bármelyik képviselõtársam meggyõzõdhetne errõl. Márpedig, ha a Házat megszállják kommandós alakulatok, akkor egy olyan veszélyhelyzet áll fenn, amely a Ház mûködésének törvényes rendjét akadályozza.

Emlékeztetném igen tisztelt képviselõtársaimat, hogy ismerünk olyan eseteket, amikor egyes országok országgyûlésébe rohamrendõrök benyomultak. Ezeket a benyomulásokat nem egy alkalommal fegyverek használata, az országgyûlés elhallgattatása követte. Megengedhetetlen, hogy a Házat rohamrendõrök szállják meg. (Közbekiabálás kormánypárti padsorokból: Pfúj!) Igen tisztelt Képviselõtársaim! Ne az ellen fújjoljanak, hogy én ezt szóvá teszem, hanem az ellen emeljenek hangot, hogy jogállami körülmények között ez egyáltalán elõfordulhat. Hiszen mi lesz akkor, ha valaki a hatalom részérõl, holnap vagy holnapután, vagy akár ma is, ezeket a rohamegységeket majd az ellenzék elhallgattatására ... (Derültség a kormánypárt padsoraiban.)... kívánja felhasználni?

Egyértelmû tehát, hogy erre az esetre vonatkozik a Ház elnökének a Házszabály 19. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettsége, hogy ne csak a Ház tanácskozásának a rendjét, hanem a Ház biztonságát is garantálja. Én tisztelettel ezért azt az ügyrendi javaslatot terjesztem elõ, hogy a Házszabály 19. § (1) bekezdésében írt jogánál fogva szíveskedjék gondoskodni arról, hogy a Házat a kommandóegységek azonnal elhagyják. Különben nem lesz abban a helyzetben a Ház, hogy folytassa a munkát. Kérem, hogy tessék ezt a kérdést a Ház elé vinni, a frakciókat megnyilatkoztatni, és az ügyben szavazást elrendelni. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage