Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Természetesen az ügyrendi javaslattal egyetértek. Valóban érdemes kivizsgálni, hogy vajon fenyegeti-e a parlamentáris demokráciát ma Magyarországon veszély, vagy pedig Torgyán József ismét egy olyan luftballont eresztett föl, amivel lejáratja az egész politikát, és én ezt szégyennek tartom egyébként. (Taps a kormánypárt padsoraiban.) Ezért természetesen a Belügyminisztérium közremûködik a vizsgálat lefolytatásában.

Meggyõzõdésem, hogy semmilyen alakulat nem szállta meg... (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Menj ki és nézd meg!)...a Parlament épületét. (Derû a kormánypárt padsoraiban.) Visszautasítok minden ilyenfajta kijelentést. (Általános zaj, közbekiabálások. - Az elnök csendre figyelmeztet.)

Egyébként pedig egy-egy ilyen rendezvény kapcsán a rendõrség köteles együttmûködni azokkal, akik demonstrációt jelentenek be, annak érdekében, hogy semmilyen rendzavarás ne történhessen az adott demonstráció alatt. Ebben az esetben egy 40 ezer fõs demonstrációt jeleztek elõre a rendõrségnek. A szervezõk és a rendõrség együttmûködtek végig annak érdekében, hogy a megfelelõ biztosítás megtörténhessen. Nyilván ez is történt, ezt fogja majd megállapítani a vizsgálat. A rendõrség tevékenysége, ami a rendezvény biztosítását illeti, magára a Parlament épületére belülre természetesen nem terjed ki. Ez nyilván nem része annak a biztosítási tervnek, amirõl megállapodtak minden valószínûség szerint a szervezõkkel. (Közbeszólás: Ez a baj!) Kövér László képviselõtársam, kérem, hogy ne bekiabáljon, hanem õ is várja meg ennek a vizsgálatnak a végeredményét, mert az én véleményem szerint az teljesen egyértelmûen tisztázni fogja ezt a helyzetet: szó sincs arról, hogy bárki megszállta volna a Parlament épületét és bárki veszélyeztetné ma 84 Magyarországon a parlamentáris demokrácia mûködését. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage