Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket, folytatjuk munkánkat.

Tisztelt Országgyûlés! Szeretném hangsúlyozni, hogy pillanatokon belül határozathozatalok következnek.

Tisztelt Országgyûlés! Szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyûlést a házbizottság rendkívüli ülésérõl. Mivel a házbizottsági ülésen nem alakult ki konszenzus a helyzet megítélésében, a házbizottság felhatalmazott engem, hogy a házbizottság vitája alapján tájékoztassam az Országgyûlést azokról a körülményekrõl, amelyeket a vita alapján én nagy bizonyossággal megállapítani tudok.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a házbizottság ülésén részt vett a belügyminiszter úr, a kinti tüntetés biztosítását végzõ egység parancsnoka és a házbeli õrezredi egység parancsnoka.

Megállapítottuk azt, hogy a Ház nem része a rendezvény biztosításának. Tehát a Házat a rendezvény biztosítására felhasználni eddig sem lehetett, és a biztosítási terv ilyet most sem tartalmaz.

Megállapítottuk azt, hogy az elmúlt hat év gyakorlatának megfelelõen a rendezvény biztosítását végzõ rendõri egység tagjai - hogy fogalmazzak? - szükségleteik elvégzésére a Ház alagsori toalettjét igénybe vehetik. Ezt azonban csak az õrerzed kíséretével végezhetik. (Nevetés, taps.) Fölvetõdött az is, hogy a biztosítást végzõ rendõrök közül többen, akik nem kommandósok, hanem a biztosítást végzõ rendõri egység tagjai, gyakorlóruhában - a gyakorlóruha sötétkék - összetéveszthetõ, könnyen összetéveszthetõ egyesek számára a kommandósok által közismerten használt fekete ruhával. Elhangzott az is, hogy néhány rendõr gyakorlóruhában az épület más részeit is használta, úgymint a folyosókat, esetleg a büfét is. Én felkértem a biztosítást végzõ parancsnokot és a Ház õrezredbéli parancsnokát, hogy vizsgálja ki, hogy ez elõfordult-e, és megfelelõ fegyelmi eljárást folytasson le, mert ha ez elõfordult, ez szabályellenes.

Tájékoztatom továbbá a tisztelt Országgyûlést arról, hogy a házbizottság nem tiltakozott azon megállapításommal szemben, hogy érdemes a rendõrségrõl szóló törvényt is megvizsgálnunk abból a szempontból, hogy nem kellene-e az Országgyûlés biztonságát, az ide való belépés rendjét úgy szabályozni, hogy abban az Országgyûlés elnökének szerepe legyen, illetõleg a házbizottságnak.

Tájékoztatom a Házat egyébként, hogy az elmúlt két esztendõben a házbizottság egyszer az országos rendõrfõkapitány tájékoztatásaként, más alkalommal pedig az õrezred parancsnokának, országos parancsnokának tájékoztatásában tárgyalt a Ház biztonságának kérdéseirõl.

Ettõl függetlenül indokoltnak tartom, hogy a magyar Országgyûlésre speciális szabályok legyenek érvényesek, és ezeket a speciális szabályokat úgy kell megállapítani, hogy abban magának az Országgyûlésnek is szerepe legyen.

(17.50)

Tisztelt Tisztelt Házbizottság! (Derültség a teremben.) Tisztelt Országgyûlés! Giczy képviselõ úrnak milyen felvetése van? (Derültség a teremben. - Giczy György: Ügyrendi javaslatom van.) Egy pillanat, képviselõ úr! Mindezek alapján bennem az a határozott benyomás alakult ki, hogy a Ház mûködését és szuverenitását - mint ahogy eddig sem - most sem érte semmifajta sérelem, és ilyen veszélyhelyzet sem volt. Giczy képviselõ úrnak ügyrendi javaslata van. Tessék!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage