Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Tehát ehhez a foglalkoztatónak kell rendelkezésre bocsátania mindazokat a bizonyítékokat, amelyek alapján egyértelmûen megállapítható, hogy a részére végzett munka nem foglalkoztatásra irányuló jogviszony alapján, valamint ellenérték nélkül történt.

Gyõriványi Sándor képviselõ úr többi javaslatával szemben sem tartalmi kifogások merültek fel, csupán úgy véljük, hogy az ajánlás 4. és 5. pontjában tett módosító javaslatai egyrészrõl a gyakorlatban megvalósulnak, gondolok itt az ellenõrzést végzõ szervezeten belüli átcsoportosításra, illetve más jogszabályokban már megtalálhatók.

A kormány elfogadta Juhászné Lévai Katalin, Veér Miklós, Filló Pál, Timár Istvánné és Benedek Mihály képviselõk módosító javaslatát, amely a munkaügyi bírság felhasználásáról szóló normaszöveget pontosította. Az eredeti javaslat csupán arról rendelkezett, hogy a munkaügyi bírságot kiszabó szerv a hozzá befolyt bírság 60 százalékát a Munkaerõ-piaci Alap kezelésérõl szóló jogszabályban foglaltak szerint átutalja a Munkaerõ-piaci Alap számlájára. A módosító javaslat értelmében a fennmaradó összeg a bírságot kiszabó szerv 92 saját bevételének minõsül, amely azonban személyi kiadásokra nem használható fel. Ezzel szeretnénk elkerülni annak a látszatát is, hogy az ellenõrzést végzõ szerv munkatársai alapos vizsgálat nélkül, csupán saját érdekeikre tekintettel szabják ki az egyébiránt nem kis összegû munkaügyi bírságot.

Tisztelt Ház! A munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvényjavaslat az állam hatósági ellenõrzési feladatait rögzíti, amely része a feketegazdaság elleni egységes fellépésnek. Egyértelmû azonban, hogy a feketefoglalkoztatás, illetve munkavállalás visszaszorítása csupán hatósági eszközökkel nem lehet eredményes. Erre kitértek a vitában részt vevõ képviselõk is. Bízom ugyanakkor abban, hogy a munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvény a maga sajátos eszközeivel szintén hozzájárulhat a munkaügyi kapcsolatok, általában a munkaügyi kultúra továbbfejlõdéséhez, jogkövetõ magatartásra ösztönözhet, és ezáltal javíthatja a munkaerõ-piac résztvevõinek jogi biztonságérzetét mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon.

Tisztelt Országgyûlés! Ismételten köszönve a vitában való konstruktív közremûködésüket, az elmondottakra való tekintettel kérem, hogy a munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvényjavaslatot fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage