Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Magyarország nemzetközi megítélése közismerten több tényezõtõl függ, az országkép igen sok mozaikból tevõdik össze. Szerepet játszik a megítélésben a demokratikus intézményrendszer szilárdsága, mûködésének harmóniája, a politikai kultúra színvonala, a gazdaság állapota, fejlõdésének iránya és - sok más tényezõ mellett - a külpolitika irányvonala és kiszámíthatósága, ezen belül az, hogy erõsíti vagy éppenséggel fenyegeti-e a térség stabilitását. A képet azonban nemcsak a kormány politikája formálja, hanem az ellenzék megnyilatkozásai is alakítják, hiszen az ellenzék többpárti parlamentáris demokráciában potenciális kormányzati tényezõ. Következésképpen az ellenzék is felelõs az ország nemzetközi megítéléséért.

A jelenlegi és a jövõben várható külpolitika megítélése most különösen felértékelõdött, hiszen a NATO és az Európai Unió bõvítése kulcsfontosságú szakaszhoz érkezett. Rövidesen megszületik a döntés a bõvítés elsõ körében bekerülõ országokról. Ezekben a hónapokban dõl el, hogy elérjük-e a külpolitika hivatalosan, valamennyi parlamenti párt által támogatott egyik fõ irányát, Magyarország csatlakozását az euro-atlani közösséghez.

Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a közelmúltban egy nyilvános beszédében, majd ezt követõen egy televíziós interjúban is kijelentette, hogy Magyarország nem mondhat le a trianoni békeszerzõdésben elvesztett területeirõl. Nyilatkozata szerint Magyarország számára Erdély nélkül nem lehetséges a csatlakozás az Európai Unióhoz. Kilátásba helyezte, hogy amennyiben pártja kormányra kerül, felülvizsgálják Magyarországnak a szomszédos országokkal kötött alapszerzõdéseit.

Tisztelt Ház! A legutóbbi napokban sorra került külföldi tárgyalásaink során személyesen tapasztaltam, hogy számunkra fontos partnerországok vezetõ politikusai megütközéssel fogadták, és területi revíziós szándékokról árulkodónak minõsítették az ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket. Az ellenzék a kormányt idõrõl idõre azzal vádolja, hogy felrúgta a külpolitikai konszenzust. Én most a kormány nevében az Országgyûlés, a magyar választók és a külföldi partnerek elõtt kijelentem, hogy ilyen elfogadhatatlan, Magyarország nemzetközi megítélésének, integrációs esélyeinek károkat okozó állásponttal számunkra elképzelhetetlen a konszenzus.

(16.10)

Az ellenzéki frakciók reagálásukban nyilván elmondják majd ismert bírálataikat a kormány külpolitikájáról, és ez így van rendjén. De tekintettel arra, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke saját pártját "a kormányt leváltani készülõ és hivatott ellenzéki összefogás centrumának" nyilvánította, elengedhetetlennek tartom, hogy az ellenzéki pártok a hazai választók és Magyarország nemzetközi partnerei számára is egyértelmûvé tegyék viszonyukat az említett nézetekhez.

Ezért felkérem az ellenzéki pártokat, hogy ezt a kérdést reagálásukban ne kerüljék meg. (Szabó Zoltán közbeszól: Meg fogják.) Feltételezésem szerint ezt elvárják tõlük a konzervatív, a kereszténydemokrata és a liberális pártokat tömörítõ azon nemzetközi szervezetek is, amelyeknek munkájában részt vesznek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage