Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tudtuk azt, hogy ma a miniszterelnök - ahogy azt Isépy Tamás frakcióvezetõ úr nagyon szellemesen megfogalmazta - körülbelül egy olyan típusú bejelentéssel fog megörvendeztetni minket, hogy a vizsgálat lezárult - legalábbis a gyorsvizsgálat lezárult -, kérjük felejtsék el, a dolgokat a kormány helyére tette, ha nem is a kormányülésen, de saját döntése alapján a kormány egyik tagját menesztette. Ez nagyon helyes, ez a lépése, az elsõ szakszerû lépése volt ez ügyben a kormánynak, illetõleg a miniszterelnöknek.

Azonban a dolog nem ilyen egyszerû és kapcsolódna ahhoz a napirend elõtti felszólaláshoz - amit bejelentettünk -, ahhoz, amit imént Torgyán képviselõtársam mondott, hogy tudniillik mit csinált a kormány, hogy ez a helyzet idáig vezethetett? Mit csinált a kormány akkor, 1995-ben, amikor a bíróság jogerõs ítélete után már kétségtelenné vált, hogy több száz milliárd forintos adóssága van az önkormányzatokkal szemben? Mit csinált a kormány? - és arra kérem majd a belügyminiszter urat, hogy ne azt mondja, hogy mit csinált az elõzõ kormány '92-tõl '95-ig; megvárta volna, hogy a független bíróság döntést hozzon, majd azt követõen csinált volna egy tervet, hogy hogyan kezelje a 700 milliárd forintosra rúgó önkormányzati követelés kielégítését. Mert hiszen kinek lenne másnak a felelõssége, mint az önkormányzatok anyagi feltételeinek megteremtéséért felelõs belügyminiszternek vagy éppen az önkormányzatok törvényes mûködéséért felelõs belügyminiszternek az a feladat, hogy gondoskodjon arról, hogy ne sodródjanak az önkormányzatok semmis szerzõdések tömegébe?

Mert szeretném önöket arra most emlékeztetni, hogy mindaz a szerzõdés, amelyet az önkormányzatok nem a brókerekkel, nem az rt.-vel és nem is Tocsik Mártával és egyéb ilyen típusú, szélhámosságra utaló körülmények között létrejövõ semmis szerzõdésekkel hoztak létre, hanem magával az ÁPV Rt.-vel. Ezek is semmisek ám, tisztelt belügyminiszter úr, ugyanis az államháztartási törvény nagyon világosan elõírja azt, hogy az önkormányzati vagyont érintõ joglemondó nyilatkozatokat természetesen rendelettel kell korábban, elõzõleg felhatalmazás alapján a polgármesternek vagy másnak vagy új képviselõnek feltételként megszabni.

Én biztos vagyok abban, tisztelt Országgyûlés, hogy egyetlenegy esetben sem, de legalábbis az esetek túlnyomó többségében nem történt meg ilyen rendeletalkotás, mert az, hogy utólag beszámolhattak ilyen vagy olyan bizottságnak vagy - ahogy hallottuk itt az imént a mai napon sajtóban, tegnap televízióban nyilatkozni a fõváros fõjegyzõjét - valamilyen tájékoztatást adtak, de rendeletet nem hoztak.

Tisztelt Belügyminiszter Úr! Az ön felelõssége, sajnos, súlyosabb, mint Suchman miniszter úr felelõssége volt, hiszen ön az, aki személyében felügyeli az önkormányzatok törvényes mûködését, ön mûködtet egy országos hálózatot ennek érdekében, nagyon jól ismerjük ennek az alkotmányos megváltoztatására irányuló szándékokat, de a felelõsség nem maradt, ezért, sajnos, az a mûködés, amelyet ennek kapcsán a kormány kifejtett, több mint bûnös mulasztás. Ez a mûködés sodorhatta oda az önkormányzatokat, hogy ezt a sok száz milliárd forintos követelést - különbözõ jogokról lemondva - valamilyen módon mentve, 18 de mégiscsak jogszerûtlen szerzõdésekkel ily módon rendezze. A rendezés nem történt meg.

Még egyszer szeretném megkérdezni, hogy mit kívánnak annak érdekében tenni, hogy a saját tehetetlenségük folytán elõállott helyzetet a kormány korrigálja, a kormány orvosolja, illetõleg mit kíván majd tenni a belügyminiszter úr annak érdekében, hogy ahelyett, hogy ma reggel a rádióban mintegy kezeit mosó Pilátus nyilatkozzon a Suchman-ügy kapcsán, hogy végül is elmondja azt, hogy hol volt õ akkor, amikor a privatizációs sikersztori nagy többletbevételeirõl döntöttek? Miért nem hozta szóba a sok száz milliárdos tartozást, amellyel az önkormányzatokat ki kellene fizetni? Miért nem hozta szóba annak a két országgyûlési határozatnak a vitája kapcsán, amikor a többletbevételek sorsáról dönteni kellett itt a kormánypárti többségnek, azt a helyzetet, amely oda vezethet majd, hogy sajnos, sorozatos jogsértésekbe sodródott bele és alapjaiban rengette meg a kormány hitelén túlmenõen sajnos, az önkormányzati szférát is. Kíváncsian várjuk majd ezzel kapcsolatban - de még egyszer kérem, ne hivatkozzon az elõzõ kormányra, hanem most az 1995 után -, a bírósági döntést követõen elõállt helyzetrõl számoljon be, és ennek örültünk volna, ha ma reggel a rádióban errõl beszél. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage