Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Ház! Ez az úgynevezett Tocsik-ügy sok minden mellett rámutat egy nagyon fontos kérdésre, az önkormányzatoknak történõ vagyonátadásra. És itt az elõzményekrõl még csak elég röviden és nem egészen pontosan szóltak többen, ezért talán egy fél mondat erejéig érdemes arra felhívni a figyelmüket, hogy '89. évi XIII. törvény alapján jár az önkormányzatoknak ez a belterületi földérték, amit az elõzõ kormányzati ciklusban az Állami Vagyonügynökség az önkormányzatoknak kiadott - ezt szeretném aláhúzni és hangsúlyozni. A nézeteltérés abból van, hogy a törvény nem egyértelmû, és ezért az önkormányzatok a mértéket vitatják, és ezért peres úton érdekeiket érvényesíteni próbálták.

1995. novemberében precedens értékû per született, ami egyértelmû állásfoglalást bizonyít, s ettõl a pillanattól kezdve az ÁVÜ-nek, illetve az ÁPV Rt.-nek mint jogutódjának kötelessége kiadni ezeket a tulajdonrészeket. Meglátásunk szerint itt tulajdonképpen az egész szabályozási környezetet a jelenlegi kormány alakította ki, a privatizációs törvényt, az ÁPV Rt. felállítását, mûködési rendjét és a közbeszerzési törvényt is.

Megítélésünk szerint a belügyminiszter urat felelõsség terheli azért, hogy nem teszi meg a lépéseket, hogy az önkormányzatok megkapják ezeket az immár jogerõs bírói ítélettel nekik járó jogokat, ezért én tisztelettel kérem a kormányt, hogy egyértelmûen nyilatkozzon és cselekedjen, hogy az önkormányzatok megkapják ezt a tulajdonrészt.

Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy az állami vagyonból az önkormányzatokhoz kerül egy vagyonrész. Itt hogyha közbeékelõdnek különbözõ olyan elemek, amikre azért van szükség, mert az ÁPV Rt. elszabotálja ezt a kiadást, ez azt eredményezi, hogy milliárdok kivonódnak ebbõl a szférából, és úgy megy át az állami tulajdonból az önkormányzati tulajdonba vagyon, hogy több milliárd forint a magánszférába kerül, ami mindenféleképpen elkerülendõ a jelenlegi helyzetben. Itt szeretném felhívni a figyelmüket, hogy tekintettel, hogy az ÁPV Rt. nem hajtja végre ezt a jogerõs bírósági döntést, ezért kénytelen több önkormányzat - így a budapesti önkormányzat is - jogi képviselõket alkalmazni, és a budapesti önkormányzatnál több mint (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) egymilliárd forint kifizetésre kerül sor a jelenlegi szerzõdések szerint, ha az ÁPV Rt. ezt a magatartását folytatja. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage