Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Bár ez az elõterjesztés nem a Tocsik Márta-ügyrõl szól, de úgy gondolom, hogy ha ezt az elõterjesztést a tisztelt Ház elfogadná, akkor az ilyen Tocsik Márta-féle ügyeket meg lehetne elõzni.

(17.00)

Ugyanis a feltûnõ mértékû és alaptalan vagyongyarapodásról szóló törvénnyel kapcsolatos kisgazda elõterjesztés abból a ténybõl indul ki, hogy 1988-tól egyre növekvõ és nehezen elviselhetõ társadalmi konfliktusok hátterében olyan 23 tulajdonosi átrendezõdés húzódik meg, melynek keretében az állami vagyon terhére bizonyos személyek, gazdálkodó szervezetek - csekély ellenszolgáltatáson alapuló -, feltûnõ mértékû gazdagodása következett be.

A feltûnõ mértékû, alaptalan vagyongyarapodás az állampolgárok, a tulajdonosok közötti tartós ellentétek alapja, mert az úgynevezett nem piaci alapú gazdagodás sérti a társadalom nagyobb részének, és ezáltal a magyar nemzetnek az érdekeit is. A tulajdonosok közötti feltûnõ mértékû és alaptalan vagyoni különbségek megszüntetésének elsõdleges feltétele a konkrét esetek feltárása.

Az általam benyújtott törvényjavaslat kizárólag a feltûnõ mértékû és alaptalan vagyongyarapodással foglalkozik, és a törvény 1. §-a már az ilyen vagyongyarapodás feltárásának és lehetõségeinek a megteremtésével kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozik. Kiemelném, hogy nemcsak a magyar állampolgárokra, hanem a Magyar Köztársaság területén székhellyel rendelkezõ egyéni és társas vállalkozásokra is kiterjed. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a hozzászólásra kapott idõ lejártát.) Befejezem, elnök úr.

A törvény különbözõ paragrafusaiban éppen ezeket a kirívó eseteket kívánom feltárni, ezért kérem képviselõtársaimat, támogassák ezt a törvényjavaslatot. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage