Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Lassan a parlamenti munka állandó eposzjelzõjévé válik a Tocsik-ügy kifejezés. A most általam indokolt törvénymódosító javaslat szoros összefüggésben van ezzel a botrányos esettel. Tudniillik külsõ szakértõ ilyen zavaros körülmények között történõ alkalmazására nem nyílt volna mód az ÁPV Rt.-nél akkor, hogyha az ÁPV Rt. olyan szervezetként mûködött volna a magyar jogrendszerben, amelyre vonatkozik a közbeszerzésekrõl szóló törvény.

Sajnos a törvény tavalyi elfogadásakor, több módosító javaslat ellenére, úgy döntött a parlament többsége, hogy nem kell az ÁPV Rt.-t a közbeszerzési törvény hatálya alá vonni. Annak ellenére nem, hogy nyilvánvaló, hogy az ÁPV Rt. árubeszerzései, építési beruházásai és az általuk történõ szolgáltatás megrendelése alapvetõen jellegében semmiben nem különbözik más költségvetési szervek hasonló tevékenységétõl. Ez olyannyira igaz, hogy az ÁPV Rt. egy korábbi elõdje költségvetési szervi, szervezeti formában mûködött. Ez volt az Állami Vagyonügynökség.

Így tehát, a benyújtott önálló képviselõi indítvány a tekintetben kívánja módosítani a közbeszerzésekrõl szóló törvényt, hogy az ÁPV Rt. ezen tevékenységei tartozzanak a közbeszerzési törvény hatálya alá, ellenõrizhetõ, átlátható legyen az ÁPV Rt. tevékenysége e tekintetben. Ez természetesen nem bénítja meg az ÁPV Rt.-nek a fõ tevékenységi köreibe tartozó privatizációs tevékenységét, csupáncsak elejét veszi annak, hogy a Tocsik-ügyhöz hasonló súlyos visszaéléseket ne lehessen elkövetni az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Részvénytársaságnál. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage