Hidasi Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

HIDASI REZSÕ (MSZP): Köszönöm a szót, elnöknõ. Rott Nándor képviselõtársam vezérszónoklatához szeretnék reagálni. A Független Kisgazdapárt képviselõje kifogásolta a kormány azon szándékát, hogy nem lép fel elég keményen a bankvezetõkkel szemben. Biztosan elkerülte a képviselõtársunknak a figyelmét a törvény 44. §-a, amely egyértelmûen a szigorítás, a számonkérés felé megy, ami kimondja, hogy a bankfelügyelet igenis meghatározott paragrafusok, taxatív felsorolások alapján meg fogja nézni, hogy kik lehetnek a jövõben bankvezetõk, alkalmazottak.

A képviselõtársam ellentmondásban van, mert õ azt mondta, hogy diszkrecionárius jogköre van a felügyeletnek. Ez a kijelentés maguknak a szükséges kényszerû és szigorú intézkedéseknek a felpuhítására irányul. Nem tudjuk támogatni. Én úgy gondolom, nem olvasta el figyelmesen a törvény 44. §- át, amely ezt kimondja, hogy igenis, a felügyelet vezetõi szerint a bank alkalmazottaival szemben meghatározott követelmények, erkölcsi, iskolai végzettségi és egyéb követelmények szükségesek.

Szeretném a képviselõtársam figyelmébe ajánlani az Európai Unió, a Világbank elvárásait, a 115. és a 117. cikkelyt, amely kimondja, hogy növelni kell a bírságok összegét, az igazgatók és a vezetõk tekintetében a bankfelügyelet nemcsak új vezetõt nevezhet ki, de fel is függesztheti és lecserélheti az igazgatóságot. Tehát az ön ezen felszólalásai ellentmondásban állnak.

A másik az univerzalitás kérdése. Ez egy nagyon komoly szakmai vita. Szeretném önnek azért elmondani, hogy Amerikában is az univerzalitás van napirenden, a kongresszusban ezt benyújtották. Ugyanakkor az Európai Unió második bankirányelve elõírja ezt a passzust, és hogyha ezt mi nem alkalmazzuk, akkor önök a magyar bankrendszert versenyhátrányba kényszerítik a 30 külföldiekkel szemben, mert az Európai Unió elvárásai az egységes nemzeti elbánás elve alapján itt lehetõséget kapnak fióknyitásra, s akkor a külföldi bankoknak lesz lehetõségük ilyen tevékenységre, a magyar bankoknak nem. Tehát mi továbbra is a szigorítást, a Magyar Szocialista Párt és a kormány a szigorú elveket fogja alkalmazni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage